Klimaatquatsch uit Brussel: aanval op vrijheid

Datum:
 • donderdag 15 juli 2021
 • in
 • Categorie:
 • De Europese Commissie heeft haar werk keurig gedaan. Op verzoek van de 27 regeringsleiders van de EU-landen heeft ze een aanval op de vrijheid en portemonnee van burgers ingezet met ‘klimaatplan’ Fit for 55. De rillingen lopen een mens over de rug, schrijft Jelte Wiersma.


  15-7-2021

  U deugt niet. En om te gaan deugen, moet u gaan betalen. Dat is zo ongeveer de strekking van het Fit for 55-plan dat eerste uitvoerend vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans (PvdA) donderdag 15 juli presenteerde. Timmermans en zijn rechterhand Diederik Samsom (PvdA) kwamen in opdracht van de regeringsleiders van de Europese Unie (EU) met een plan om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Dit is een tussenstap naar 2050. In dat jaar moet de uitstoot van broeikasgassen nagenoeg tot nul zijn gereduceerd.

  Werk van Timmermans en Samsom is ‘clusterbom’

  Timmermans en Samsom hebben keurig gedaan wat van hen is gevraagd. De Volkskrant noemde in een reconstructie het werk van het PvdA-duo een ‘clusterbom’. Clusterbommen zijn in meer dan honderd landen verboden. Het is immers een bom die kleine bommetjes loslaat en zo een groot gebied beschadigt. Deze bom wordt dan ook vooral toegepast als de afzender niet precies weet wat het doel is. De nevenschade is enorm.

  Het doel van Fit for 55 is het beperken van de hogere temperaturen op aarde die de laatste decennia met steeds grotere precisie zijn vastgesteld. Om die hogere temperaturen te beperken, zou de uitstoot van broeikasgassen als boosdoener moeten worden beperkt. Dat heet dan klimaatbeleid. Maar in de wetenschap dat de EU-lidstaten 6,6 procent van de broeikasgassen uitstoten, kan de Europese Unie geen klimaatbeleid voeren. De grote uitstoot van broeikasgassen en de toename daarvan vinden vooral plaats in Azië. China en India (samen bijna de helft van de wereldbevolking) stampen de ene na de andere kolencentrale uit de grond. De wereldwijd voorziene trend is dat de uitstoot van broeikasgassen blijft stijgen, ook als de EU-landen niets meer zouden uitstoten.

  Het doel, temperatuurstijging beperken, is binnen EU niet te halen

  De EU-burger wordt aldus voor de gek gehouden. Het doel – de temperatuurstijging wereldwijd beperken – is binnen de EU alleen niet te halen. De EU en nationale regeringen voeren aldus geen klimaatbeleid. Wat ze wel doen, is doelloos een clusterbom gooien opdat veel kapotgaat en beschadigd raakt. Die clusterbom bestaat uit dertien wetsvoorstellen en een bossenstrategie. Voertuigen met een verbrandingsmotor mogen vanaf 2035 niet meer worden verkocht, motorbrandstoffen worden duurder, leveranciers van energie voor huizen en bedrijven worden zwaarder belast, op scheepvaartbrandstoffen komt belastingen, biomassa blijft ‘groen’ zolang afvalhout wordt verbrand, vliegen wordt duurder en op goederen van buiten de EU komt een broeikasgasheffing.

  Dit is een aanval op de vrijheid en het geld van burgers en bedrijven. Hun auto’s moeten naar de schroot of gaan voor een appel en een ei naar Afrika (tel uit je CO2-winst), gasketels worden uit de huizen gehaald, familiebezoek, zakenreis en naar een vakantiebestemming per vliegtuig worden onbetaalbaar, goederen worden duurder en de vrijheid van de consument om goederen van buiten de EU te kopen wordt beperkt. Over kernenergie is geen woord te vinden. Dé betrouwbare veilige en ‘schone’ energiebron wordt genegeerd.

  Regeringsleiders kunnen plannen aanpassen, maar zullen ’t niet doen

  De plannen van Timmermans en Samsom zijn vooralsnog plannen. De regeringsleiders en het Europees Parlement kunnen aanpassingen afdwingen of de plannen zelfs door de papierversnipperaar halen. Dat laatste zal niet gebeuren. Oost-Europa is sceptisch, zo niet tegen, maar West-Europa wil Oost-Europese landen miljarden euro’s toestoppen om ze om te kopen. Die euro’s moeten onder meer door Nederland worden opgebracht. Aanpassingen zullen zeker worden gedaan – landen met auto-industrie bijvoorbeeld zijn sceptisch, of op onderdelen tegen. Maar het geraamte staat en zal niet meer van tafel gaan.

  Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Green Deal maakt technocraat machtig en burger zwak

  Wat dat betekent, naast een beperking van de vrijheid? Een transfer van rijkere naar armere EU-landen, beperking van de bewegingsvrijheid van vooral armere burgers voor wie een nieuwe elektrische auto, een warmtepomp enzovoort te duur is. Fit for 55 betekent een toenemende macht van de Europese Unie over het leven van burgers, zonder dat die burgers daarmee hebben ingestemd. Het betekent ook hogere belastingen. Al met al is het een aanval op de burger.

  De rillingen lopen een mens daarvan over de rug.

  Elsevier

  0 reacties :

  Een reactie posten