Blckbx en Van Haga slepen YouTube voor de rechter

Datum:
 • dinsdag 27 juli 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • Censuur op sociale media schaadt het publieke debat  ROTTERDAM – 27 juli 2021 – Woensdag staan Blckbx en Tweede Kamerlid Wybren van Haga bij de voorzieningenrechter in Amsterdam tegenover YouTube. De inzet is een aantal kort voor de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart door het platform verwijderde video’s. Volgens het Kamerlid mogen YouTube en andere sociale media niet gaan bepalen welke meningen wel of niet toegestaan zijn.

  YouTube verwijderde een interview over de aankomende verkiezingen en een video waarin Van Haga aan het werk is als volksvertegenwoordiger in een technische briefing met Van Dissel. Hierin is te zien dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel op een vraag van het Kamerlid bevestigt dat de infection fatality rate van COVID-19 vergelijkbaar is met de griep.

  Vrijheid van meningsuiting

  Inzet van het kort geding is de verantwoording van de grote sociale mediaplatforms om het grondrecht van vrijheid van meningsuiting te waarborgen. Het marktaandeel van deze ondernemingen is zo groot dat zij in staat zijn de inhoud van het publieke debat te bepalen.

  Overheersende rol

  YouTube verwijdert veel content omdat het volgens de gebruiksvoorwaarden uitsluitend toegestaan is content in lijn met de visie van de WHO en het RIVM te plaatsen. De voorzieningenrechter in Amsterdam bepaalde in een eerder kort geding dat een strikte toepassing van deze gebruiksvoorwaarden onrechtmatig is. Hiermee belemmert YouTube het voeren van een publiek debat dat in een democratische samenleving mogelijk moet zijn.

  Censuur

  Er zijn sterke aanwijzingen dat niet YouTube maar de overheid zelf de censuurcampagne regisseert. Volgens insiders heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding de technische mogelijkheid zonder tussenkomst  bijdrages van sociale media te verwijderen. De overheid begeeft zich hiermee op glad ijs. Censuur gaat niet samen met de waardes van een vrije democratische samenleving.

  Het kort geding wordt gesteund door Viruswaarheid. De zitting vindt plaats op woensdag 28 juli 2021 om 13.30 uur. Een livestream zal te volgen zijn via Blckbx maar ook via de sociale mediakanalen en de website van Viruswaarheid.  Viruswaarheid

  0 reacties :

  Een reactie posten