Provincie dreigt komst meer datacenters te blokkeren

Datum:
 • vrijdag 11 juni 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • HAARLEM De provincie dreigt een streep te zetten door het besluit van de gemeente Hollands Kroon als die zich eind juni positief uitspreekt over de komst van nieuwe datacenters ten westen van de A7.


  Edwin Timmer en Mike Muller 11-6-2021


  Alles uit de kast om fiat van gemeente te overrulen


  De provincie Noord-Holland trekt alles uit de kast om een aantal datacenters te blokkeren. VVD-gedeputeerde Cees Loggen (Ruimtelijke Ordening) heeft zijn ambtenaren aan het werk gezet om, behalve een ’reactieve aanwijzing’, ook overige intensieve juridische mogelijkheden van de provincie te verkennen. Dat blijkt uit stukken die De Telegraaf opvroeg bij de provincie. 


  Het conflict tussen provincie en gemeente draait om het nieuwe bestemmingsplan Agriport ’B1’, dat ruimte biedt voor 50 hectare aan hyperscale datacenters. Aan de andere kant van de A7 staan al twee gigantische hallen met servers van Google en Microsoft. De bouw van een derde datacenter – van Microsoft – aan de westkant van de A7 in gebied Het Venster wordt voorbereid. Hiervoor ontbraken volgens de provincie de juiste milieuvergunningen, terwijl de bouw al was begonnen. Hollands Kroon wil in totaal nog 170 hectare voor datacenters toevoegen. 

  Nog meer datahallen aan de westkant van de A7 is een doorn in het oog van de provincie. De provincie heeft de voorkeur uitgesproken aan de oostzijde te bouwen en noemt het niet uitvoeren van een milieueffectrapportage intern ’juridisch kwetsbaar’. Het provinciehuis heeft overigens nog veel meer bezwaren, die in een uitgebreide zienswijze zijn neergelegd bij de gemeente. Daarin verwijt de provincie Hollands Kroon dat er sprake is van een slechte ruimtelijke ordening. Zo vindt de provincie het enorme elektriciteits- en drinkwaterverbruik van de datacenters een probleem dat eerst moet worden opgelost. 

   
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten