Onderzoek EenVandaag: in rode Bordeaux zit glyfosaat

Datum:
 • woensdag 23 juni 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • AMSTERDAM In flessen rode Bordeauxwijn van Albert Heijn, Jumbo en Lidl zit het bestrijdingsmiddel glyfosaat.


  23-6-2021

  Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Ook zijn restanten van pesticiden ontdekt op tien van twaalf onderzochte fruitsoorten, zo bleek uit de uitzending van dinsdagavond. 


   Neuroloog ziet verband met ziekte van Parkinson 


  Volgens de normen, zoals deze door de Europese voedselwaakhond EFSA en het Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zijn vastgesteld, is hier geen sprake van overschrijdingen. 

  „Mijn oog viel meteen op die drie Franse wijnen waar glyfosaat in is aangetroffen”, zegt neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc in Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. „In een Frans epidemiologisch onderzoek wordt blootstelling aan glyfosaat geassocieerd met een hoger risico op sterfte door parkinson.” 

  Bloem start binnenkort met een voor Nederland uniek onderzoek naar de relatie tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en Parkinson, zo maakte hij bij EenVandaag bekend. „We hebben een grote schenking gekregen, waarmee we vanaf september in Nederland het Franse onderzoek gaan herhalen.” 

  Internationaal is glyfosaat aangetroffen in zeer veel producten, zoals honing, bier en hummus. Producent Monsanto, inmiddels overgenomen door Bayer, trof vorig jaar een schikking van 11 miljard dollar na nederlagen in drie rechtszaken in de VS, aangespannen door gedupeerden die claimden ziek te zijn geworden door blootstelling aan glyfosaat. In die zaken ging het om non-Hodgkinlymfoon (NHL), een vorm van lymfklierkanker die in onderzoeken vaak in verband met glyfosaat is gebracht. Volgens de jury vormde glyfosaat een ’substantiële factor’ bij het ontstaan van de ziekte en had Monsanto zijn zorgplicht verzaakt.


  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten