Ingezonden: ‘Datacenters bedreiging klimaatdoelen’

Datum:
 • woensdag 30 juni 2021
 • in
 • Categorie: ,

 •  HOLLANDS KROON - 
  MIDDENMEER – Datacenters slurpen zoveel groene stroom dat zij het halen van de klimaatdoelen door Nederland bedreigen.   29-6-2021

  Dat meldt de werkgroep Red de Wieringermeer in haar nieuwsbrief van heden. Werkgroeplid Ralph Koeleman heeft namelijk doorgerekend hoeveel oppervlakte aan windmolens of zonneweides in ons land aangelegd moeten worden om fossiele energie te vervangen door duurzame – groene – energie.

  Alleen al voor vervanging van het huidige elektriciteitsverbruik in Nederland is een oppervlakte van 8.500 km2, dat is 3 maal de provincie Noord-Holland, nodig. Als het via zonneweides gebeurt, is daarvoor 1.800 km2 oftewel 3 maal de oppervlakte van het eiland Texel vereist.

  Maar dan mag de vraag naar groene energie de komende jaren niet toenemen. Daar zit nu het probleem. Want elk datacenter dat er in Nederland bij gezet wordt, slurpt een hoeveelheid extra energie ter grootte van een stad als Alkmaar. Deze datacenters kopen daarvoor alle groene energie op, die op grootschalig windparken of zonneweides geproduceerd wordt. Daarmee blijft er voor andere fossiele energiegebruikers onvoldoende groene stroom om de transitie tijdig te kunnen maken. Koeleman merkt op dat ze net zo goed in landen waar wel voldoende groene stroom is, kunnen komen, zoals Zweden of Noorwegen.

  Anders zou alleen kernenergie als niet-fossiele brandstof overblijven om de klimaatdoelen te kunnen halen, aldus Koeleman. “Uitbreiding van het aantal datacenters is daarmee een pleidooi voor kerncentrales”.   


     

  0 reacties :

  Een reactie posten