Eindelijk is het gedaan met dat ’heen-en-weren’. Royal Zap gaat dan toch Van Ewijcksluis verlaten. Het bedrijf gaat naar Robbenplaat-Zuid

Datum:
 • dinsdag 29 juni 2021
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON - VAN EWIJCKSLUIS

  Royal ZAP gaat, op termijn, toch de dorpskern van Van Ewijcksluis verlaten. Het bedrijf heeft een grote kavel op het nieuwe bedrijventerrein Robbenplaat-Zuid in Wieringerwerf gekocht.  Dat meldt de directie van de pootgoed- en zaaizaadcoöperatie Royal ZAP. In Wieringerwerf beschikt het bedrijf nu over een terrein van 9.500 vierkante meter. „We hadden al heel lang de wens om te verhuizen”, vertelt directeur Gerard de Geus. „Nu hebben we eindelijk de ideale plek gevonden om te groeien en onze toekomstvisie vorm te geven.”

  De wortels van Royal ZAP liggen in de kleigrond van Van Ewijcksluis. Daar zijn nog altijd de grote aardappelloodsen gevestigd. Omdat het bedrijf in de kern van het dorp niet verder kan, wordt al lange tijd gewerkt aan een verhuizing. Dit bleek een moeilijke kwestie, maar nu is dan een plek gevonden in Wieringerwerf.

  Kantoor

  Geen onbekend terrein voor de aardappelcoöperatie: „Sinds de overname van Semagri Holland in 2017 houden we kantoor aan de Havenweg in Wieringerwerf”, aldus De Geus.

  „De overstap naar Bedrijvenpark Robbenplaat-Zuid is voor ons dus een logische stap. Nu zijn we steeds aan het ’heen-en-weren’, straks zijn al onze activiteiten op één plek geconcentreerd met voldoende ruimte om door te groeien. De nieuwe locatie is ideaal: het ligt een stuk centraler dan Anna Paulowna en bevindt zich midden in ons belangrijkste teeltgebied. En vlakbij de A7 is Robbenplaat-Zuid.”

  Niet overhaasten

  Wanneer de bouw van het nieuwe bedrijfscomplex gaat beginnen is nog niet zeker. „Gezien de drukte in de bouwsector en de hoge materiaalprijzen hebben we besloten niets te gaan overhaasten. Wat ik wel kan vertellen is dat we waarschijnlijk beginnen met de bouw van het nieuwe kantoorpand en een kleine loods. In een later stadium zullen dan de grote loodsen volgen.”

  Oudste van Nederland

  ZAP is de oudste zelfstandig opererende pootgoed- en zaaizaadvereniging van Nederland. Op 8 oktober 2013 vierde de vereniging haar eeuwfeest en werd het predicaat ’Royal’ aan de bedrijfsnaam toegevoegd.

  Met de overname van Semagri Holland, producent van kwalitatieve zetmeel-pootaardappelen, ontstond een grote speler met veel ervaring in de productie van hoogwaardig uitgangsmateriaal voor aardappelen en zaaigranen.

  Inkoop

  De Geus: „Wij zorgen voor korte lijnen tussen de telers en de afnemers en doen er alles aan om inkoop en verkoop voor onze leden zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Uiteraard speelt ook kennis een belangrijke rol. Om die up to date te houden reizen onze medewerkers de hele wereld over om kennis op te doen. Niet alleen over nieuwe kruisingen, potentiële aardappelrassen en graansoorten, maar ook over klimaatveranderingen en het wel en wee op de wereldmarkten.”

  Noordhollands Dagblad

  3 reacties :

  Anoniem zei

  Het zou het Noord Hollands Dagblad (politieblaadje) sieren om even te vermelden dat ze al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren voor overlast hebben gezorgd. En dat in een klein, slecht te bereiken dorpje.

  Anoniem zei

  "Omdat het bedrijf in de kern van het dorp niet verder kan, wordt al lange tijd gewerkt aan een verhuizing."
  Het is onwaar wat de Geus beweert want zowel Rechtbank Alkmaar als de Raad van State hebben, ondanks dat de uitbreidingsplannen in strijd waren met bestemmingsplan en nog op een aantal cruciale punten, in hun uitspraak bepaalt dat de Gemeente Hollands Kroon in het gelijk stond om ZAP (er is niets Koninklijks aan) mocht uitbreiden met de bouw van 2 kolossale hoge loodsen, een kantoor en sloop en herbouw van de oude rotzooi die er nog steeds staat. Het is allemaal een kwestie van geld want ZAP heeft altijd de intentie gehad om KOSTEN NEUTRAAL(zie oudere artikelen bij JAS) te verhuizen en daarvoor moest een vergoeding komen voor de gebouwen. De zwaar vervuilde grond met o.a kwik moest verkocht worden voor veel geld.
  Het Noord Hollands Dagblad weet niet beter te doen dan de verzinsels van ZAP over te nemen en te publiceren zonder ook maar enig onderzoek te doen. Marten Visser noemt zich ook nog journalist.

  Anoniem zei

  Krijgt ZAP geld van de gemeente voor het vertrek uit het dorp?

  Een reactie posten