Gedeputeerde dreigt opnieuw datacenter uit nieuw bestemmingsplan Hollands Kroon te schrappen

Datum:
 • maandag 28 juni 2021
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • HAARLEM

  VVD-gedeputeerde Cees Loggen heeft maandagavond opnieuw gedreigd met juridische maatregelen danwel een reactieve aanwijzing, als de gemeenteraad van Hollands Kroon dinsdagavond het bestemmingsplan B1 aanneemt. Zeer tegen de zin van de provincie staat dit een nieuw mega-datacenter toe.  Er staan al twee hyperscale datacenters van Microsoft en Google aan de oostkant van de A7. Die zijn in opspraak vanwege hun enorme omvang, het elektriciteitsverbruik van een middelgrote stad, het slurpen van miljoenen liters drinkwater voor de koeling en een enorm meer aan diesel voor de noodaggregaten.

  Zeven West-Friese gemeenten zien het plan niet zitten; namens hen riep VVD-wethouder Andrea van Langen van Medemblik de raad van Hollands Kroon vorige week op om het plan af te keuren. Actiegroepen en ook boerenorganisatie LTO Noord zijn tegen nieuwe datacenters. Het draagvlak voor nieuwe datacenters is in de gemeenteraad van Hollands Kroon inmiddels minimaal.

  Het nieuwe datacenter zou aan de westkant komen. Dit is het provinciebestuur niet alleen ruimtelijk gezien een gruwel - automobilisten zouden straks door een ’tunnel’ van datadozen rijden - maar ook leven er zorgen over het gigantische elektriciteits- en drinkwaterverbruik van de datacenters.

  Dit is door het college van Gedeputeerde Staten neergelegd in een zienswijze die naar de gemeente is gestuurd. Het college van b en w, onder aanvoering van wethouders Theo Meskers (VVD) en Theo Groot (CDA) maakte echter korte metten met deze zienswijze. Zij schoven alle opmerkingen van de provincie terzijde als ’niet relevant’.

  Veel partijen in provinciale staten hebben het nu helemaal gehad met het gemeentebestuur van Hollands Kroon. Remine Alberts van de SP-fractie, die het debat aanvroeg, riep de gemeenteraad op om met het besluit over het bestemmingsplan te wachten totdat de provincie zijn datacenterstrategie heeft vastgesteld. ,,Doe het niet”, sprak zij de raadsleden over het hoofd van haar collega’s in provinciale staten heen toe. ,,Het is toch te gek voor woorden dat je als provincie niet gaat over een gemeente die hele maffe dingen aan het doen is?” sprak zij haar frustratie uit.

  Ja ’21 diende een motie in waarin de raad van Hollands Kroon wordt opgeroepen om af te zien van het omstreden plan. Deze motie werd verworpen, nadat gedeputeerde Loggen hem ontraadde. Hij vindt dat de gemeenteraad over zijn eigen agenda gaat.

  Andere partijen wilden niet in de bevoegdheid van de gemeenteraad van Hollands Kroon treden. Gedeputeerde Loggen wil niet op de zaken vooruitlopen en wacht eerst het raadsbesluit over gebied B1 af. Wordt dat aangenomen, dan volgen juridische maatregelen of een reactieve aanwijzing, kondigde hij al aan. Dat laatste houdt in dat de provincie het datacenter simpelweg uit het nieuwe bestemmingsplan schrapt, waardoor het niet gebouwd kan worden.

  Loggen kondigde aan dat de provinciale datacenterstrategie nog voor het zomerreces naar Provinciale Staten wordt gestuurd.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Hopenlijk kan Cees Loggen Theo en Theo van Hollands Kroon eindelijk eens tot de orde roepen. Hoeveel borden hebben die Theo en Theo voor hun kop zeg. Komen Theo en Theo misschien ook bij de familie Hiemstra (van Agriport) op verjaardag?

  Een reactie posten