Einde biomassa komt dichterbij

Datum:
  • donderdag 10 juni 2021
  • in
  • Categorie: , , ,
  • DEN HAAG  - HOUTPELLETS Kabinet stopt subsidie ’schone’ energiebron Nu het kabinet de eerste stap heeft gezet om subsidies voor het opstoken van houtpellets te beëindigen, ligt het lot voor biomassa als ’klimaatneutrale’ brandstof in handen van eurocommissaris Frans Timmermans.


    Martijn Schoolenberg en Edwin Timmer 10-6-2021

    Staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat) zal dit najaar geen subsidie meer toekennen aan nieuwe biomassacentrales. Het is de eerste stap naar verbanning van houtverbranding als ’klimaatneutrale energiebron’. Ze waarschuwt wel dat, als biomassa wegvalt, de energienota hoger kan uitvallen. Uiteindelijk speelt eurocommissaris Frans Timmermans een sleutelrol. Samen met zijn kabinetschef Diederik Samsom legt hij de laatste hand aan nieuwe regelgeving die bepaalt of biomassa het predicaat ’CO2-emissiearme energiebron’ behoudt. Als Timmermans daar een streep door zet, vervalt de basis in heel de Europese Unie onder klimaatsubsidies voor het opstoken van hout. 

    In Brussel krijgen Timmermans en Samsom volgende week 200.000 handtekeningen overhandigd van bezorgde burgers uit acht landen. ,,Zij roepen Timmermans op om biomassa als zijnde klimaatneutraal te schrappen”, zegt initiatiefnemer Fenna Swart van Comité Schone Lucht. ,,De doodsteek voor biomassa kan enkel uit Brussel komen.”

    Yesilgöz komt met het schrappen van de Nederlandse biomassasubsidies tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Het verbranden van hout om energie op te wekken is al langer omstreden. Het geldt op papier als duurzamer dan kolen of gas, maar leidt nog altijd tot veel uitstoot van broeikasgassen en fijnstof, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wind- of zonne-energie. Bovendien komen bij de verbranding stikstofoxiden vrij, die een nadelig effect hebben op de natuur. 

    Net als een ruime Kamermeerderheid wil het kabinet zo snel mogelijk af van subsidies op biomassa. Maar een besluit daarover kan nu niet worden genomen, omdat de Tweede Kamer het onderwerp controversieel heeft verklaard. 

    Toch wordt de stap van het kabinet gevierd. „Fantastisch! Dit is enorm belangrijk”, juicht milieustrijder Johan Vollenbroek. Maandag liep hij nog een blauwtje bij de rechter toen deze groen licht gaf aan energiebedrijf Vattenfall om met 397 miljoen euro subsidie een nieuwe biomassacentrale te bouwen in Diemen. 

     
    De doodsteek voor biomassa kan enkel uit Brussel komen


    Noordhollands dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten