Windmolens komen uw landschap ontsieren – Karel Beckman met Willem Joustra en Cyril Wentzel

Datum:
 • zaterdag 8 mei 2021
 • in
 • Categorie: , , , ,
 •  Er is niet of nauwelijks een fatsoenlijke kosten-batenanalyse gemaakt. 


  Windmolens komen uw landschap ontsieren – Karel Beckman met Willem Joustra en Cyril Wentzel  Regionale energiestrategie (RES) krijgt grote impact op leefomgeving

  Het Klimaatakkoord uit 2019 , dat moet leiden tot 49% CO2-reductie in 2030, wordt uitgevoerd binnen dertig door de overheid vastgestelde regio’s. Die moeten elk met een eigen Regionale Energiestrategie (RES) komen. Vóór 1 oktober moeten de plannen worden ingediend om de elektriciteitsproductie te verduurzamen. Warmte volgt later nog.

  Alle Regionale Energiestrategieën zetten zwaar in op de komst van windmolens en zonneparken. Dit betekent dat het Nederlandse landschap ingrijpend gaat veranderen. Karel Beckman praat hierover met Willem Joustra en Cyril Wentzel.

  Joustra is ex-wethouder voor de VVD in Wijk bij Duurstede. Hij heeft samen met stichting Clintel, een onafhankelijke denktank, de website RESinbeeld.nl opgezet. RESinbeeld is een interactief platform dat via gefotoshopte plaatjes de effecten laat zien van de komst van windmolens en zonneparken op allerlei plekken in Nederland.

  Dat levert ontluisterende plaatjes op – van prachtige landschappen die worden ontsierd door torenhoge windturbines.

  Joustra geeft daarnaast een inkijkje in de lokale politiek. Hij beschrijft hoe met name linkse lokale politici en bestuurders actief zijn in energiecoöperaties die miljoenen aan subsidie binnenhalen. Maar ook de VVD gaat gewoon mee in de windmolengekte, zegt Joustra.

  Wentzel, ingenieur, uitvinder en consultant, is voorzitter van de denktank Groene Rekenkamer. Hij heeft met een klein team van experts, in opdracht van Forum voor Democratie (FVD), de effecten doorgerekend van de Regionale Energiestrategie van Noordoost-Brabant. Daaruit komt naar voren dat de plannenmakers zich rijk rekenen met opbrengsten van windenergie die er niet gaan komen.

  Of eigenlijk rekenen ze helemaal niet, zegt Wentzel. Er is niet of nauwelijks een fatsoenlijke kosten-batenanalyse gemaakt. Het enige dat bekend is dat er in het gebied 100 torenhoge windmolens moeten komen.

  Ander punt dat Wentzel aandraagt is dat de regio’s het probleem van de balancering van het elektriciteitsnet, dat door de komst van variabele wind- en zonne-energie wordt bemoeilijkt, over de schutting gooien. Dat is immers een nationaal probleem.

  De Groene Rekenkamer is ook voor andere regio’s bezig analyses te maken.

  Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz.
  Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s.
  Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media.

  Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen.

  Waardeer je onze video’s?
  Help ons een in de strijd naar een eerlijker Nederland, vrij van censuur en Steun Café Weltschmerz. https://steun.cafeweltschmerz.nl/

  Wil je onze nieuwsbrief ontvangen in je mailbox?

  0 reacties :

  Een reactie posten