Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)

Datum:
 • woensdag 19 mei 2021
 • in
 • Categorie:
 • Die zogenaamde journalisten en academici hebben er in hun fijne bubbel geen enkel idee van hoe de maatschappij werkelijk in elkaar steekt.   Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)

  (Door: “bozeoudeman”)

  Werken er alleen nog maar napraters bij kranten en universiteiten? Oké, ik geef toe dat na de kop te hebben gezien ik het artikel niet eens wens te lezen, ik kook van woede door dit soort onnozelheid. “Eenmaal in de WIA komen mensen daar niet meer uit”, aldus een hoogleraar Onnozelheidkunde. Maar willen velen van hen dat überhaupt, hoogleraar Drollologie?

  Persoonlijk ken ik er meerderen, de een zit iedere dag gezellig op haar balkonnetje te zonnen met radio op tien en wijntje en wietje, een ander gaat wekenlang naar de camping in zijn om de vijf jaar nieuwe auto, de derde al sinds ik hem ken, een volgende gaat varen met zijn bootje en vertelt mij dat er nu eenmaal werkpaarden en luxepaarden zijn, zo simpel is het! Je moet het gewoon een beetje spelen, kunnen acteren, zegt ie.

  En anders dan bij de bijstand kun je in de WIA gewoon een partner met inkomen hebben, mag je een huis kopen om prettiger te wonen, weg uit het getto, et cetera. Ja, het is vreselijk om door vage klachten als pijn aan je rug of aan je polsen niet te kunnen werken, maar wel met je auto door het land heen en weer kunt rijden op kosten van de belastingbetalers, waarvan er genoeg zijn met misschien wel echte klachten die gewoon werken.

  Alles in dit achterlijke land schiet altijd door van de ene naar de andere kant: van eens totaal idiote keuringsartsen, die iedereen goed keurden om pizza vouwer te worden, naar nu ‘blijf maar allemaal zitten waar je zit’ en ‘als jij zegt dat je wat mankeert, dan zal dat wel zo zijn’.

  Heel wat anders dan onaangekondigd een roedel ambtenaren inclusief agenten op de stoep krijgen voor een huisbezoek inclusief wasmand-onderbroeken-controle om zo te kunnen inspecteren of je als bijstandtrekker soms stiekem samenwoont, want dat hebben zij van een anonieme bron te horen gekregen.

  Iedere drie maanden je bank/giroafschriften moeten indienen ter controle of je niet stiekem een tientje hebt gekregen dat je niet hebt opgegeven; je woonsituatie niet mogen verbeteren, ook al kan je een huis kopen, dat mag niet. En dat kun je ook niet, want een partner met een inkomen betekent einde uitkering, ook al is dat inkomen gewoon minimumloon. En heb je een eigen huis, dan word je gedwongen dat te verkopen en eerst de opbrengst aan centjes op te eten.

  Dat, terwijl een WIA-trekker eindeloos, tot de AOW aan toe, in een, in vergelijking met de bijstand, glorieuze situatie zit. Geen uitleg verschuldigd is over die nieuwe auto, over die camping, over die boot. Geen inkomstenformulieren hoeft in te vullen en indienen iedere maand, nooit of zelden of ternauwernood opgeroepen wordt voor soms zeer intimiderende gesprekken en gewoon in dat eigen huis mag blijven wonen, wat ik normaal vind, maar dan ook voor anderen.

  Die zogenaamde journalisten en academici hebben er in hun fijne bubbel geen enkel idee van hoe de maatschappij werkelijk in elkaar steekt. 

  Door:
  “bozeoudeman”
  (voor www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten