Viruswaarheid eist onmiddellijke afschaffing van alle coronamaatregelen

Datum:
 • zondag 2 mei 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  Kort geding: “Staat negeert verdragsrechtelijke verplichtingen”


  1-5-2021


  Rotterdam – 30 april 2021 – Aanstaande maandag staan Viruswaarheid en de Staat opnieuw tegenover elkaar bij de kortgedingrechter in Den Haag. De actiegroep eist onmiddellijke opschorting van alle maatregelen.

  Volgens jurist Jeroen Pols opereert de regering al meer dan een jaar in een rechtsvrije ruimte. Aanvankelijk beperkte het kort geding zich tot de beëindiging van de avondklok, maar de regering trok die afgelopen week terug. De Staat verzocht daarom tot intrekking van het kort geding. Viruswaarheid weigert dit en breidt haar vordering juist uit tot alle maatregelen. “De bezwaren tegen de avondklok gelden voor alle coronaregels die grondrechten en vrijheden inperken”, aldus de jurist.

  Noodtoestand

  Volgens de actiegroep negeert Nederland verdragsrechtelijke verplichtingen. “Crisismaatregelen die leiden tot vergaande inperkingen van grondrechten zijn alleen onder strenge voorwaarden toegestaan. Zo moet een lidstaat officieel een noodtoestand uitroepen en melden bij de Raad van Europa en de Verenigde Naties welke maatregelen zij neemt met de verwachte tijdsduur en gronden daarvan. Veel landen deden dit. Nederland ook niet. Het gevolg is dat alle rechten onverkort gelden. In een advies uit mei 2020 waarschuwde de Raad
  van State de regering voor deze gevolgen”, aldus de jurist.

  Grondwet

  Volgens Viruswaarheid schoof de regering met de invoering van de Spoedwet ook de nationale wetgeving opzij. Jeroen Pols: ”De Grondwet en de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden bepalen van welke rechten tijdens uitzonderingssituaties afgeweken mag worden. Bij de totstandkoming van de Spoedwet kwamen deze regels zelfs niet ter sprake. Nederland verkeert op dit moment in een rechtsvrije ruimte. Hier is geen
  ruimte voor mitsen en maren. De rechter heeft de verplichting deze situatie te beëindigen.”

  Livestream

  De zitting vindt plaats op maandag 3 mei 2021 om 11.00 uur bij de Rechtbank Den Haag en zal via een livestream te volgen zijn via www.viruswaarheid.nl.

  Meer lezen

  Betekende dagvaarding

  conclusie van antwoord STAAT


  VIRUSWAARHEID

  0 reacties :

  Een reactie posten