LEIDEN 'Het verschil tussen Mark Rutte en paus Franciscus.' Een gesprek met Eduard Kimman.

Datum:
 • woensdag 5 mei 2021
 • in
 • Categorie:
 • Paul van Liempt in gesprek met Eduard Kimman, jezuïet, priester, en econoom, over het geloof in andere tijden. “We moeten niet te elitair zijn.”


  5-5-2021
  Van alle Europese instituties zijn er weinig zo oud als de katholieke kerk. Toch biedt ook de langste geschiedenis geen garantie op een toekomst. Hoe behoudt de kerk zijn vorm in tijden van verandering? Priester Eduard Kimman wijdt uit over de uitdagingen voor zijn geloof in de 21e eeuw. Daarbij denkt hij terug aan de collega’s en leermeesters die hem in zijn vragen voorgingen. “Als gelovige moet je de vraag beantwoorden: wie is Jezus van Nazereth voor mij?” legt hij uit. Het is zaak deze vraag ook in deze nieuwe tijd betekenis te geven. Maar dat betekent ook oog te hebben voor de duistere pagina’s uit de kerkgeschiedenis. Zo kan men zich afvragen of een antiek instituut als de kerk überhaupt wel tot hervorming in staat is. Hier plaatst Kimman echter een kanttekening: “Welbeschouwd is de kerk helemaal niet zo oud. In de negentiende eeuw is de kerkelijke hiërarchie opnieuw ingericht. Dat is een keuze geweest.” En nieuwe keuzes kan men altijd maken. Kimman zelf heeft wel wat ideeën: “Een paus van Addis Ababa, dat zou ik heel mooi vinden.” Het bedaagde geloof in een nieuwe wereld, met Eduard Kimman.

  -- De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland. Volg ons! Website: https://www.denieuwewereld.tv Twitter: https://twitter.com/De_NieuweWereld  

  Wil je ons steunen? Dat kan hier: https://www.whydonate.nl/donate/denie... 


  De Nieuwe Wereld

  0 reacties :

  Een reactie posten