In steeds meer Amerikaanse staten verbod op Covid-19-vaccinatiepaspoorten en verplichte vaccinatie

Datum:
 • maandag 31 mei 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  Bescherming van vrijheid en gezondheidsdata  In steeds meer Amerikaanse staten verbod op Covid-19-vaccinatiepaspoorten en verplichte vaccinatie


  (Vertaling: E.J. Bron)

  De VS bevrijden zich in toenemende mate van het coronakeurslijf. In bijna 20 door Republikeinen geregeerde Amerikaanse staten bestaat nu – per decreet of wet – een verbod op Covid-19-vaccinatiepaspoorten respectievelijk verplichte Covid-19-vaccinaties. Dit verbod geldt voor overheidsdiensten, onderwijsinstellingen en ondernemingen. In 28 Amerikaanse staten was de mondkapjesplicht in binnenruimtes al afgeschaft.

  • In steeds meer Amerikaanse staten worden Covid-19-vaccinatiepaspoorten en verplichte vaccinaties verboden
  • In enkele staten worden overtredingen hiertegen zelfs bestraft
  • De mondkapjesplicht is al in 28 Amerikaanse staten afgeschaft.
  • Weldra komt er ook in de EU een elektronisch vaccinatiepaspoort zoals in New York

  Het verbod op Covid-19-vaccinatiespaspoorten en zodoende ook van een verplichte vaccinatie komt in de door Republikeinen geregeerde staten Wyoming, South Carolina, Montana, South Dakota, Arizona, Idaho en Texas per decreet. In North Dakota, South Carolina, Arkansas, Utah, Alabama en Iowa werd hiertoe een wet uitgevaardigd.

  Sancties bij overtreding

  In een bijbehorend statement van de gouverneur van Alabama, Kay Ivey, staat: sinds de ontwikkeling van de Covid-19-vaccinaties hebben zij en haar minister van Gezondheid duidelijk gemaakt dat er in Alabama geen verplichte vaccinatie zou komen. Men zou de vrijwilligheid van vaccinatie ondersteunen, met de wet zou men dit willen bevestigen. De gouverneur van Iowa, Kim Reynolds, maakte vorige maand al duidelijk: ze zou strikt tegen vaccinatiepaspoorten zijn en dit ook per wet of decreet vastleggen. Iowa eist dat contracten met de staat of staatssubsidies niet verlengd worden wanneer deze regels worden overtreden. De Alabama-versie kent niet zo´n sanctiemechanisme.

  Bescherming van vrijheid en gezondheidsdata

  De wetten zijn in principe gelijk en verbieden het staatsinstellingen om persoonsbewijzen af te geven die persoonlijke vaccinatiegegevens bevatten. Staatsinstellingen of ondernemingen mogen geen vaccinatiepaspoort verlangen voor het verlenen van diensten. Ook onderwijsinstellingen is het verboden om een extra vaccinatie te verlangen om deel te mogen nemen aan de lessen. In Arizona geldt het verbod niet voor privéondernemingen en gezondheidsinstellingen. In Florida werd het Covid-19-vaccinatiepaspoort wegens bedenkingen met betrekking tot de grondrechten en bescherming van privédata verboden. Eveneens in Indiana, Nebraska en Tennessee. Ook het door de Democraten geregeerde Pennsylvania spreekt zich tegen een Covid-19-vaccinatiepaspoort uit.

  New York heeft net als Oostenrijk een vaccinatiepaspoort

  Het links-Democratisch geregeerde New York was de eerste Amerikaanse staat met een Covid-19-vaccinatiepaspoort – daar heet het “Excelsior Pas” en is een soort elektronische “Boarding Card” voor het dagelijks leven. New Yorkers leggen daar drie dingen op vast (gevaccineerd, getest, genezen). Dit bewijs kunnen ze ook schriftelijk voorleggen. Iets dergelijks komt er binnenkort ook in Oostenrijk en daarna in de hele EU. De EU werkt overigens al sinds 2018 aan een gezamenlijk elektronisch vaccinatiepaspoort voor alle burgers, die vanaf 2022 moet gelden. Daarin staan dan behalve Covid-19-vaccinaties ook alle andere vaccinaties.

  Bron:
  wochenblick.at

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten