Schagen zet ’hoogste baas’ Nico Swellengrebel op non-actief; College wil andere koers met nieuwe gemeentesecretaris aan het roer

Datum:
 • dinsdag 6 april 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  SCHAGEN

  De hoogste ambtenaar van de gemeente Schagen wordt per direct op non-actief gezet. Het college van burgemeester en wethouders wil af van Nico Swellengrebel die in maart 2012 werd benoemd tot gemeentesecretaris (algemeen directeur).


  Richard Zut 6-4-2021

  In een korte persverklaring schrijft het college ’dat zij met de organisatie een andere koers wil inslaan. Hetgeen een andere leiding vraagt’. Totdat een nieuwe gemeentesecretaris geworven is, stelt het college een tijdelijke gemeentesecretaris aan. Het personeel is dinsdagmiddag op de hoogte gesteld.

  Het is vrij ongebruikelijk dat iemand van zijn statuur van het ene op het andere moment op non-actief wordt gezet. Op aanvullende vragen over de aanleiding voor het vertrek van Swellengrebel (62) gaf het college tot dinsdagavond geen reactie. Zo blijft onduidelijk of Schagen een ontslagvergoeding verschuldigd is, en zo ja hoeveel. Bij deze baan hoort een salarisniveau van tussen de 6.500 en 8.000 euro bruto. Ook wordt niet geduid wat precies de verschillen van inzicht zijn die aanleiding geven tot het aan de kant zetten van de hoogste ambtenarenbaas.

  Zwaargewicht

  De uit Overveen afkomstige Nico Swellengrebel trad op 7 mei 2012 in dienst. Hij werd aangekondigd als dé zwaargewicht waarnaar de stuurgroep van de toen net nieuwe gemeente Schagen op zoek was. Hem wachtte de belangrijke opdracht om van drie ambtelijke organisaties één te maken. Swellengrebel werd gezien als de opmaat naar een geoliede machine.

  Geen groentje

  De in Georgetown (British Guyana) geboren directeur is zeker geen groentje in bestuurlijk Noord-Holland. Van 1987 tot 2000 werkte hij in verschillende functies voor de Provincie Noord-Holland. In de jaren daarna was hij interim-manager, programmamanager en adviseur van managers in onder andere Amsterdam (Zeeburg), Zaanstad en op Texel, waar hij van 2004 tot 2005 werkte.

  Doorgezaagd

  Daarna trad hij dus in dienst van de gemeente Schagen, de gemeente die per 1 januari 2013 fuseerde met Harenkarspel en Schagen (HZS). Zijn benoeming destijds kwam tot stand na een stevige sollicitatieprocedure met in eerste instantie ruim dertig sollicitanten. ’Als je zes gesprekken en een assessment hebt gehad, kun je wel zeggen dat ze je aardig 'doorgezaagd' hebben’, zei Swellengrebel daar toen over in een interview met deze krant.

  Zijn eerste zorg was het neerzetten van de nieuwe hoofdstructuur en het management. Verder was hij leidend bij de (her)plaatsing van de ambtenaren van Harenkarspel, Schagen en Zijpe in de nieuwe organisatie.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten