Met zonnepanelen op daken en parkeerterreinen en mogelijk kleine windmolens gaat Hollands Kroon de boer op voor beter klimaat

Datum:
 • donderdag 22 april 2021
 • in
 • Categorie: , , ,

 •  Hollands Kroon - Geen grote windturbines erbij, maar groene energie binnenhalen met zonnepanelen op daken, parkeerterreinen en langs op- en afritten van snelwegen. En mogelijk het toestaan van kleine windturbines bij boerenbedrijven van maximaal vijftien meter hoog.


  Winnie van Galen 22-4-2021


  Met deze vormen van energieopwekking wil Hollands Kroon bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Gemeenten in het land zijn door de rijksoverheid opgedragen hiervoor plannen te ontwikkelen, de zogeheten Regionale Energie Strategie.

  Mede door maatschappelijke weerstand tegen grootschalige windparken in de Noordkop, maakt het college pas op de plaats met uitbreiding van grote windturbines. Het college is ook tegen energieopwekking op het IJsselmeer, maar houdt de mogelijkheid open ’van zonne-energie op eilanden bij de Wieringerhoek’.

  RES 2.0

  De plannen van het college, ontstaan in samenspraak met diverse partijen uit de samenleving zoals inwoners, agrariërs en ondernemers, zijn deze week naar de gemeenteraad gestuurd. Het is een eerste stap op weg naar verdere maatregelen. ,,Zo gaan we van de RES 1.0 naar een RES 2.0 en verder. Het lange pad bewandelen we samen’’, aldus wethouder Theo Meskers.

  Nederland is verdeeld in dertig energieregio’s. De Kop van Noord-Holland vormt samen met West-Friesland en regio Alkmaar energieregio Noord-Holland Noord. In 2030 moet er Landelijk 35 TeraWattuur (TWh) aan groene energie worden opgewekt. Regio Noord-Holland Noord zet in op een plan van 1,5 TWh. Dit komt bij de 2,1 TWh die nu al wordt opgewekt, aldus de gemeente.

  In mei en juni 2021 besluiten de gemeenteraden en het algemeen bestuur van het waterschap over de RES 1.0. Gevolgd door Provinciale Staten in juli. Twee jaar later, in juli 2023, moet duidelijk zijn hoe RES 2.0 eruit ziet.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten