Akkoord over opschroeven CO2-doelen in Europese Unie

Datum:
 • donderdag 22 april 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • BRUSSEL De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord gesloten over het opschroeven van de klimaatdoelstellingen.


  22-4-2021

  De doelstelling om in 2030 40 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990 is verhoogd naar 55 procent. 

  Voor het eerst wordt in een wet vastgelegd dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn. De onderhandelaars van de lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie werden het woensdagochtend al heel vroeg eens na maanden van moeizame onderhandelingen achter gesloten deuren. Het parlement hamerde erop de lat op 60 procent te leggen, maar daar wilden de lidstaten niet aan. Ook hielden die vol dat het doel voor de unie als geheel moet gelden, en niet voor de landen afzonderlijk. Voorlopers kunnen daardoor compenseren voor achterblijvers. Concrete stappen worden nog uitgewerkt. 

  Europarlementariërs vrezen dat landen zich er makkelijk van af maken door bijvoorbeeld in te zetten op het afvangen van CO2 en door de opname door bossen mee te tellen. Daarom is afgesproken dat het terugdringen van de uitstoot voorrang moet krijgen. 

  Verder gaat een onafhankelijke adviesraad van wetenschappers in de gaten houden of de EU op koers ligt. „Een mijlpaal voor de EU”, twitterde Eurocommissaris en vicevoorzitter Frans Timmermans.


  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten