Column Kees Zwaan: Lange neuzen zijn populair in de politiek

Datum:
 • dinsdag 6 april 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • Maar net als bij Rutte begint het net zich rond VVD’er Meskers te sluiten.


  Column Kees Zwaan: Lange neuzen zijn populair in de politiek  Politici nemen vaak een loopje met de waarheid. Naar believen draaien ze er om heen of vertellen de halve waarheid. Net hoe het ze uitkomt. Maar soms blijken klinkklare leugens te worden verteld. Alles in het ’algemeen belang’. Achteraf komt dan uit dat de samenleving glashard is voorgelogen. Zelfs iemand die bekleed is met het hoogste politieke ambt draait de samenleving een rad voor ogen en laat daarmee zien lak te hebben aan democratische principes. 

  Voor Mark Rutte was het tot voor kort vanzelfsprekend dat hij weer een termijn van naar hem genoemd beleid zou gaan krijgen. Ruttiaans beleid. Het was voor hem net zo vanzelfsprekend om bepaalde hindernissen op het pad daar naar toe uit de weg te ruimen. De luis uit de pels te verwijderen door deze minister te maken. En dan ging het hem voornamelijk om die luis uit Twente die deel uitmaakt van de fractie waar hij mee in zee zou willen gaan. Het liep anders. Zijn leugens kwamen boven water. Toch beweert hij glashard niet te liegen. Zelfs als hij zou bekennen dat hij liegt is hij toch nog een leugenaar, want hij vertelt dan de waarheid. Dat is een doordenker die bekend staat als de leugenaarsparadox.

  De gebeurtenissen van de afgelopen week hebben alles te maken met de ver doorgeschoten arrogantie van de macht. De hele politieke cultuur is er van doordrongen. Ook op lokaal niveau, waar list en bedrog regeren. Bestuurders proberen de inwoners buitenspel te zetten en vergeten daarbij dat we een democratisch gekozen volksvertegenwoordiging hebben. Mensen die door ons zijn gekozen om onze belangen te behartigen. Als ik dan zie dat er wethouders zijn die die belangen van de inwoners met voeten treden is dat een bewijs dat in de Kop van Noord-Holland dezelfde politieke cultuur heerst. 

  VVD’er Meskers moest enkele jaren geleden stoppen wegens incompetentie maar haastte zich om te zeggen dat het niet z’n politieke einde was. En ja, al snel was hij weer in functie als wethouder. Was hij ineens competent geworden? Wist hij nu hoe hij de belangen van de inwoners van Hollands Kroon moest behartigen? Het lijkt er niet op want de belangen van inwoners worden nu weer met voeten getreden. Hij luistert namelijk totaal niet naar de klachten van Wieringermeerders maar houdt liever overmatig veel rekening met de financiële belangen van grote bedrijven. 

  Maar net als bij Rutte begint het net zich rond VVD’er Meskers te sluiten. Kortgeleden wist hij zich er nog met een wollig betoog uit te praten. Op het laatste moment werd een motie om hem een pas op de plaats te laten maken weer ingetrokken. Nu kan hij voorlopig weer volop zijn gang gaan. Hij lijkt net als Rutte verslaafd aan de macht te zijn en kan er geen afstand van doen. In hoeverre is het Pinokkio motief ook op Meskers van toepassing? In ieder geval is het een feit dat hij vaak een lange neus trekt naar de inwoners van Hollands Kroon en vooral naar de Wieringermeerders…

  Kees Zwaan

  Via mediapartner: Noordkop Centraal

  0 reacties :

  Een reactie posten