Burgers samen in verzet tegen datacenter techreus: stichting Datatruc Zeewolde

Datum:
 • dinsdag 6 april 2021
 • in
 • Categorie:
 •  Inwoners van Zeewolde slaan de handen ineen in hun verzet tegen de komst van een reusachtig datacenter van een Amerikaans techbedrijf naar hun gemeente.


  6-4-2021

  De nieuwe Stichting Datatruc Zeewolde staat dinsdag op de stoep van het gemeentehuis van Zeewolde om een uitgebreide zienswijze in te dienen op het ontwerp-bestemmingsplan voor het center. 

  De nieuwe stichting i.o. -dinsdag tekenen ze volgens voorzitter Susan Schaap de papieren bij de notaris pas- telt een driekoppig bestuur. Er is inmiddels een website (datatruczeewolde.jouwweb.nl)  in de lucht. De plannen voor de stichting kwam in een stroomversnelling na een digitale informatiebijeenkomst van de gemeente over de plannen vorige week. Daar bleek wederom dat er nog veel vragen en zorgen leven onder burgers. Die kunnen daartoe tot en met dinsdag een zienswijze indienen. 

  Petitie tegen datacenter

  Ook heeft de stichting al een petitie opgezet die oproept de bouwplannen voor het datacenter nu te stoppen.  Die was maandagmiddag al 500 keer ondertekend. De stichting wil dinsdag na aanbieding de zienswijze inhoudelijk toelichten. Wat de voornaamste bezwaren zijn wordt dan duidelijk, maar zaken als werkgelegenheid, waterverbruik en milieu spelen volop. 

  Zorgen over water

  Vorige week stelde de Partij voor de Dieren al Kamervragen over de plannen en onder meer het waterverbruik door het datacenter. Ook liet boerenorganisatie LTO bij monde van Jaap Lodders weten zorgen te hebben over het datacenter. Voor heeft de Christenunie in Provinciale Staten van Flevoland vragen gesteld over de kwestie. 

  Het datacenter, waarvan de komst anderhalf jaar geleden werd aangekondigd, moet met een oppervlakte van 166 hectare - ongeveer 250 voetbalvelden - het grootste worden van Europa. Wie de eigenaar is is nog niet bekend gemaakt. De planning is dat de bouw volgend voorjaar al begint. De gemeente denkt dat de raad het bestemmingsplan vast kan stellen op 24 juni. Dan heeft iedereen nog eens zes weken de gelegenheid bezwaar in te dienen. 


  DE STENTOR

  0 reacties :

  Een reactie posten