Beurzen op drift: Wijst de schimmigheid rond Archegos en Greensill op nieuwe bubbels in de markt?

Datum:
 • dinsdag 13 april 2021
 • in
 • Categorie: ,
 • David van Overbeek in gesprek met hoogleraar risicomanagement en oud oprichter van Cardano Theo Kocken over de financiële economie.


  12-4-2021  Hebben we als maatschappij wel iets geleerd van de economische crisis van 2008-2009? Het recente imploderen van “hedge funds” Archegos en Greensill, die beide nauwe banden onderhielden met de gevestigde investeringsbank Credit Suisse, doet het ergste vermoeden. Nog altijd zijn hoge risico’s en schimmige financiële constructies aan de orde van de dag. Gebrek aan overzicht en sector-brede groepsdruk dwingen banken en andere monetaire instanties om met de stroomversnelling mee te gaan, terwijl het omringende financiële landschap steeds verder erodeert. Hoe is het mogelijk dat deze negatieve feedbackloop ongestoord zijn beloop blijft nemen? Volgens Theo Kocken ligt het probleem vooral bij de economen zelf: “Zolang je alleen maar naar cijfertjes kijkt duurt het even voordat je ziet dat het fout gaat.”

  Als hoogleraar risicomanagement begrijpt Kocken dat een koppige werkelijkheid zich vaak verzet tegen zorgvuldig uitgetekende modellen en voorspellingen. Hij mist een soortgelijk aanpassingsvermogen onder economen. Te vaak denkt men met een nieuwe financieel product de pot met goud in het vizier te hebben. Men vaart daarom stug dezelfde koers tot plotseling de boot begint onder te lopen. “Als je in de financiële economie ineens rijk wordt dan is er vaak iets aan de hand,” waarschuwt Kocken. “De droom is nog steeds om geld met geld te maken, maar zo werkt het niet. Er moet altijd een link zijn tot de reële economie.” Wat de economen vooral onderschatten is dat zij de wereld niet alleen maar beschrijven maar ook veranderen. Mede daarom zouden zij extra waakzaam moeten zijn voor de beperkingen van hun theorieën. Een pleidooi tegen de professionele blikvernauwing met Theo Kocken. -- 0:45 Wat is er precies gebeurd met de hedgefondsen Greensill en Archegos? 6:57 Waar zie jij parallellen met de economische crisis van 2008-2009? 16:08 Hoe kan het dat we kennelijk niets hebben geleerd van de vorige crisis? 18:20 Wat gebeurt er nu bij een bank dat het prudente risicomanagement overboord wordt gegooid? 21:11 Draagt de nieuwe regelgeving juist bij aan het meeloopgedrag onder banken? 28:26 Jij zegt dat er inflatie optreedt in de aandelenmarkten. Hoe zit dat precies? 36:24 Hoe verschilt een economisch complexiteitsdenken van het paradigma dat momenteel dominant is? 46:31 Waar gaan de klappen vallen als dit zo doorgaat? -- De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland. Volg ons! Website: https://www.denieuwewereld.tv​​​​​​​​​​ Twitter: https://twitter.com/De_NieuweWereld​​...  

  Wil je ons steunen? Dat kan hier: https://www.whydonate.nl/donate/denie... 


  De Nieuwe Wereld

  0 reacties :

  Een reactie posten