’Wethouder Theo Meskers houdt al drie jaar lang iedereen voor het lapje’ | gastschrijver

Datum:
 • maandag 15 maart 2021
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - De wethouders  gaven aan ’oprecht verbaasd’ te zijn over de conclusies dat zij al in 2018 wisten dat restwarmte van datacenters in het geheel niet bruikbaar was voor hergebruik op nabijgelegen glastuinbouwbedrijven. 


  12-3-2021

  Jan Meijles uit Lutjewinkel is geboren in de Wieringermeer en reageert op het artikel over de perikelen rond de datacenters in het Noordhollands Dagblad van afgelopen zaterdag. Meijles heeft gewerkt als beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening landelijk gebied voor de provincie Zuid-Holland. Hij is inmiddels gepensioneerd.

  De verantwoordelijke wethouders voor datacenters in de Wieringermeer hebben commentaar gegeven op kritische vragen van het Noordhollands Dagblad. Ze gaven aan ’oprecht verbaasd’ te zijn over de conclusies dat zij al in 2018 wisten dat restwarmte van datacenters in het geheel niet bruikbaar was voor hergebruik op nabijgelegen glastuinbouwbedrijven. Uit de door het Noordhollands Dagblad weergegeven stukken in de krant blijkt dit echter overduidelijk.

  Politiek veel belangrijker lijkt mij de door u weergegeven originele discussie tussen Meskers en een kritische ambtenaar over het niet toepasbaar zijn van restwarmte in de kassen. Meskers bevestigt dit zelfs: ’De actuele situatie is zoals jij die schetst’. Hij vervolgt dan ’Echter in de Gebiedsvisie nemen we een voorschot op strakkere duurzaamheidseisen, dus over twee jaar is die situatie veranderd’. Dit blijkt, volgens het rapport van Berenschot over restwarmtebenutting van datacenters in Hollands Kroon van november 2020 (twee jaar later dus), nog steeds niet het geval te zijn. En volgens dit rapport ook de komende jaren niet. Reden daarvoor is de te lage temperatuur van 25 graden Celsius uit de datacenters voor gebruik in de kassen.

  Draagvlak

  Daarna volgt de politiek meest cruciale opmerking van Meskers, namelijk ’De koppeling tussen glastuinbouw XXL en hyperscaledatacenters moet gemaakt worden, anders verliezen de dataondernemers maatschappelijk draagvlak.’ Hij slaat hiermee de spijker op zijn kop.

  Bij de vestiging van het eerste datacenter in 2015 blijkt uit het raadsvoorstel dat er naast de aanwezige infrastructuur (voldoende grote kavels) slechts één ander doorslaggevend argument voor de vestiging van datacenters op Agriport is, namelijk ’hergebruik van de vrijkomende warmte’ aldus de toelichting op het raadsvoorstel. Dat vervolgt dan met: ’De combinatie van bestaande activiteiten op Agriport (glastuinbouw, jm) en datacenters biedt kansen om duurzaamheid voor beide te versterken’.

  Door de koppeling van de restwarmte van de datacenters aan de kassen, werd een bijna onontkoombare relatie tussen datacenters en kassen gecreëerd. Daardoor kon de ook in 2015 al bestaande weerstand bij akkerbouwers tegen de komst van datacenters weggemasseerd worden. (Zie de Nota van Zienswijzen, maart 2015).

  Op papier

  Toen in 2018 bleek dat het hergebruik van restwarmte in de glastuinbouw niet toepasbaar is, ook niet in de nabije toekomst, verviel dus ook het feitelijk belangrijkste argument om de bestemming van glastuinbouw op Agriport te wijzigen in datacenters.

  Het is dan ook heel goed voorstelbaar dat wethouder Meskers er in 2018 alles aan gelegen was om die relatie - al was het maar op papier - in stand te houden.

  Nu duidelijk wordt dat Meskers al drie jaar lang zowel de raad, als akkerbouwers en burgers ’voor het lapje heeft gehouden’ lijkt het tijd dat de hierbij betrokken partijen zich eens goed achter de oren krabben of dit politiek gezien allemaal wel acceptabel is.


  Noordhollands Dagblad

  2 reacties :

  Sam Kooy zei

  Meskers: de grootste leugenaar van ons land. Onbegrijpelijk dat deze man nog steeds aan de touwtjes trekt. Maar ja: VVD'er hè !

  Anoniem zei

  VOLKSVERLAKKERIJ KENT GEEN TIJD

  Net als destijds Camiel Eurlings, die als minister van verkeer door de KLM werd beloond en al tijdens zijn ministerschap werd ingekocht vanwege het oprekken van het maximaal aantal vluchten op Schiphol, zullen we Theo Meskers ook nog wel eens (kortstondig) terugzien in een dubieuze functie bij Microsoft of bij Google.
  Hopelijk heeft hij in tegenstelling tot zijn VVD partijgenoot wél het fatsoen om even te wachten totdat hij uit de politiek is gestapt.

  Een reactie posten