Milieugoeroe vraagt om stilleggen Zaandamse biomassacentrale [video]

Datum:
 • maandag 29 maart 2021
 • in
 • Categorie:
 •  ZAANDAM

  Milieuactivist Johan Vollenbroek - de man die de stikstofwet onderuithaalde en de maximum snelheid naar beneden kreeg - heeft gevraagd de biomassacentrale in Zaandam stil te leggen.  Vollenbroek beweert dat de uitstoot van ammoniak zestien keer groter is dan de laatste meetresultaten aangeven.

  De gemeente maakte vrijdag bekend dat de uitstoot van de houtgestookte centrale in de Pascalstraat binnen de normen blijft. De gemeente maakte zelfs een filmpje dat op YouTube te vinden is waarin wethouder Annette Baerveldt uitlegt waarom het warmtenet nu met houtstook verwarmd wordt, waarin de directeur zegt dat de centrale dicht bij woningen moet zijn en waarin een controleur zegt dat de uitstoot drie keer lager is dan de wettelijke grens.

  (Tekst leest door onder de video)

  Ideale omstandigheden

  Van dat laatste klopt niets, zegt Vollenbroek. De metingen waren aangekondigd en zijn onder ideale omstandigheden gedaan, stelt hij. De centrale draaide op een gunstig vermogen en bovendien kan de brandstof geselecteerd zijn. Dat betekent dat er in de praktijk geen enkele zekerheid is dat de uitstoot van de centrale binnen binnen de bepalingen van de natuurvergunning blijft. En evenmin is er zekerheid dat de Habitatrichtlijn niet wordt overschreden.

  Volgens Vollenbroek moet de installatie worden voorzien van continue registratie van stikstof- en ammoniakemissies.

  Onafhankelijke adviesbureaus

  De uitstoot van de biomassacentrale is nu voor de tweede keer gemeten. Zaanstad zegt dat de metingen allebei verricht zijn door onafhankelijke adviesbureaus. Het zijn volgens de gemeente representatieve steekproeven die volgens de regels zijn verlopen.

  De resultaten van de meting zijn via een filmpje bekendgemaakt omdat de open dag die gehouden zou worden niet door kan gaan. De gemeente beseft dat er veel vragen over de centrale zijn en heeft daarom een filmpje gemaakt voor omwonenden en andere belangstellenden.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten