Provincie en gemeente Schagen: “Realisatie Pallas-reactor is belangrijk”

Datum:
 • donderdag 11 februari 2021
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • De provincie Noord-Holland heeft, mede namens de gemeente Schagen, een brief gestuurd aan de minister van Medische Zorg en Sport om nadrukkelijk te wijzen op het belang dat de 2 overheden hechten aan de realisatie van de Pallas-reactor in Petten.


   (10 februari 2021)

  In december 2020 heeft de minister van Medische Zorg en Sport schriftelijk aan de Tweede Kamer gemeld dat het Kabinet tot de conclusie komt dat private financiering van de Pallas-reactor geen redelijke kans van slagen meer maakt. Het Kabinet beraadt zich nu op alternatieven. 

  Voor de provincie en de gemeente is Pallas een uniek en betekenisvol project. De provincie werkt al sinds 2012 samen met het Rijk aan de ontwikkeling van de Pallas-reactor en heeft voor de voorbereiding een lening van € 40 miljoen afgegeven. 

  Gedeputeerde economie Ilse Zaal: “Met onze brief willen we het belang van realisatie van de Pallas-reactor benadrukken. De brief schrijven we mede namens de gemeente Schagen. Ons gezamenlijk belang is gelegen in het behoud en versterken van de kennisinfrastructuur en werkgelegenheid voor Noord-Holland maar bovenal in het belang van de gezondheid van onze burgers.”

  Scan
  (Bron: Pallas)

  Isotopen, kennis en werkgelegenheid

  De nieuwe Pallas-reactor is heel belangrijk voor de Nederlandse medische infrastructuur en moet zorgen voor het behoud van de aanwezige kennis. Ook geeft het een betere garantie op de leveringszekerheid van medische isotopen. Met Pallas wordt ook een stevige boost gegeven aan het Health-deel van de Energy & Health Campus.

  Het niet realiseren van de Pallas-reactor zal grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. De provincie voorziet niet alleen een verlies van circa 1000 banen op de Energy & Health Campus maar tevens een vergelijkbaar aantal banen dat indirect verloren gaat bij toeleveranciers en afnemers. Daarmee verliest niet alleen de regio werkgelegenheid maar ook de rest van Nederland. 

  Brief provincie en gemeente Schagen aan de minister van Medische Zorg en Sport (pdf, 2.67 MB)

  Provincie N-H

  0 reacties :

  Een reactie posten