Een deel van de kunstcollectie van Rob Scholte is beschadigd, zegt zijn advocaat. ’De schade kan in de tonnen lopen’

Datum:
 • vrijdag 26 februari 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  DEN HELDER

  Delen van de kunstcollectie van Rob Scholte zijn beschadigd. Dat zegt advocaat Ina Molenaar. De schade zou in de tonnen kunnen lopen, zegt zij. Haar cliënt stelt de gemeente Den Helder en veilingbedrijf BVA aansprakelijk voor de schade.


  Delano Weltevreden 26-2-2021

  Scholte is in gesprek met taxateurs die namens investeerders een bod op zijn kunstcollectie willen uitbrengen. Dat bod had er uiterlijk woensdag middernacht moeten liggen, had rechter L. Saarloos bepaald. Volgens de gemeente lag er aan het eind van de deadline geen bod.

  ,,Het eerste bod van de investeerders is op losse schroeven komen te staan’’, zegt advocaat Molenaar. ,,De taxateur heeft beschadigingen geconstateerd aan enkele kunstwerken. Het zijn kunstwerken met een waarde van enkele tonnen. Volgens de taxateur zijn de beschadigingen ontstaan door de logistiek en de wijze van opslag. Die is bij BVA niet goed genoeg voor het behoud van de collectie.’’

  Substantieel

  Rob Scholte stelt BVA en de gemeente aansprakelijk voor de schade, zegt zijn advocaat. ,,De geconstateerde schade is substantieel. Mijn cliënt hoopt dat BVA goed verzekerd is.’’ De gemeente Den Helder heeft onlangs nog verklaard dat de kunstcollectie goed verzekerd is bij BVA. Bewijzen daarvan wilde de gemeente niet overleggen, omdat er nog allerlei procedures lopen. De informatie prijs geven zou de positie van de gemeente en anderen kunnen schaden, zegt het stadsbestuur.

  Dinsdag verwacht rechter Saarloos beide partijen op de zitting in Alkmaar. Hij heeft op de laatste zitting laten doorschemeren dat de gemeente mag overgaan tot veiling van de collectie als er geen acceptabel bod ligt. ,,Het is aan de rechter om te beslissen over de nieuwe ontwikkelingen’’, zegt Molenaar.

  De gemeente eist 550.000 euro van Scholte. Zijn vorige advocatenkantoor, Friedberg & Mahn uit Amsterdam, heeft een onbetaalde rekening van 375.000 euro.

  0 reacties :

  Een reactie posten