Raad Hollands Kroon verrast door hogere kosten brede school De Terp en wil beter inzicht in langlopende projecten

Datum:
 • vrijdag 29 januari 2021
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA

  Diverse politieke partijen in Hollands Kroon zijn onaangenaam verrast door de kostenverhoging die samenhangt met de bouw van een nieuwe school bij sportcampus De Terp in Wieringerwerf.


   Lydia Jasper 29-1-2021

  Om verder te gaan, moet de gemeenteraad een extra krediet van 4,6 miljoen euro beschikbaar stellen. In plaats van 4,1 miljoen euro is 8,7 miljoen euro nodig. En dat leverde behoorlijk wat opmerkingen op tijdens de behandeling van het punt. Het gaat tenslotte om geld wat opzij wordt gezet en niet aan andere zaken kan worden besteed.

  Onderwijswethouder Mary van Gent zegt dat er een overzicht komt met daarin het scholenhuisvestingsbeleid over de jaren 2022-2037. Zij verwacht de komende jaren geen andere nieuwbouw voor scholen.

  In de brede school in Wieringerwerf komen de basisscholen De Triangel, Don Bosco en Het Baken. Het zou mooi zijn als voor de drie leegkomende schoolgebouwen zo snel mogelijk een andere invulling kan komen. VVD, SHK, CDA, PvdA en D66 hebben een duidelijke voorkeur voor woningbouw. Zo lieten zij weten in een motie.

  Op basis van VNG-normen voor scholenbouw zijn de kosten tussen 2016 en 2021 met 97,5 procent gestegen. Dat heeft onder meer te maken met eisen op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid. Omdat dit pas in november bekend was, viel de raming van de nieuwbouwkosten in oktober vorig jaar nog behoorlijk lager uit: 6,1 miljoen euro.

  De VVD wil een betere controle op raadsvoorstellen, om onzorgvuldigheden te vermijden. Senioren Hollands Kroon suggereert om voor alle grote, langlopende projecten binnen de gemeente ieder jaar een overzicht te geven, zodat de raad meer inzicht krijgt. Onafhankelijk Hollands Kroon zegt ’geschrokken’ te zijn van de verdubbeling. Lada vindt het zelfs ’ontoelaatbaar’. PvdA kon akkoord gaan met de voorwaarden, omdat het hier om een van de ’belangrijkste bouwstenen voor de toekomst van de jeugd’ gaat.

  Beëdiging

  Tijdens beëdiging van fractieondersteuner Cees Meeldijk voor OHK benoemde burgemeester Van Dam hem abusievelijk als lid van de raad. Nadat zij vanaf de zijlijn daarop werd geattendeerd, zette ze dat meteen recht. Jan Eichhorn (GroenLinks) en Johan Paul de Groot (ChristenUnie) namen afscheid. Hun plekken worden ingenomen door respectievelijk Jaap Wierdsma en Marjon Tolhuis. Eichhorn gaat verder als fractieondersteuner.

  Noordhollands Daagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten