Britse parlementslid roept op tot wijdverspreide verspreiding van vitamine D na 82% daling van Covid-19 sterfgevallen in Spanje

Datum:
 • zondag 24 januari 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • Het Britse parlementslid David Davis dringt er bij de Britse regering op aan haar vitamine D-suppletieprogramma voor mensen die een risico lopen op Covid-19 te versterken naar aanleiding van een indrukwekkend precedent dat is geschapen door Andalusië in Spanje.


  24-1-2021

  In een toespraak voor het Lagerhuis op donderdag zei Davis dat Groot-Brittannië het voorbeeld van Andalusië moet volgen, dat in november vorig jaar Calcifediol, een vitamine D-supplement, uitdeelde aan bewoners van verzorgingstehuizen. Sindsdien is het aantal Covid-19 doden in de Spaanse regio met 82 procent gedaald.

  Davis dringt er daarom bij de Britse regering op aan de aanbevolen doses te verhogen en op grote schaal vitamine D te gaan verstrekken.

  De staat verstrekt al gratis vitamine D aan bewoners van verzorgingstehuizen op grond van het advies van Public Health England dat zij dagelijks 10 microgram (mcg) krijgen voor bescherming.

  Davis zei echter dat deze hoeveelheid te klein is om een significant effect te hebben en dat het programma voor alle risicopopulaties zou moeten gelden.

  Maar gezondheidsautoriteiten beweren nog steeds dat er nog niet genoeg bewijs is om het nemen van vitamine D als behandeling toe te staan of aan te bevelen.

  Dit ondanks een berg van studies die aantonen dat een tekort aan vitamine D mensen vatbaar kan maken voor ernstige Covid-19 ziekteverloop.

  V.K.’s advies over vitamine D dosering een “druppel in de oceaan”

  Davis prijst de voordelen van vitamine D en dringt er bij de Britse regering op aan haar vitamine D-programma onmiddellijk te herzien om de meest kwetsbare sectoren van het land te beschermen.

  Davis, een voormalig staatssecretaris van het nu opgeheven Department for Exiting the European Union, herhaalde dat vitamine D veilig en goedkoop is – een jaarvoorraad kost slechts 15 pond (17 euro) per persoon.

  “Bovendien heeft het vele andere bewezen gezondheidsvoordelen en zoals de regering van Andalusië heeft aangetoond, zou het een enorm effectief wapen kunnen zijn in onze strijd tegen Covid”, aldus Davis.

  Het aantal sterfgevallen per miljoen in Andalusië als gevolg van Covid-19 daalde van 187 in november tot slechts 11 aan het begin van deze maand.

  Het ligt op schema om januari af te sluiten met slechts 33 sterfgevallen per miljoen. Ondertussen steeg het aantal sterfgevallen per miljoen in Groot-Brittannië van 175 in november tot meer dan 300 deze maand.

  Davis geeft de Britse regering lof voor haar vitamine D-programma, maar zegt dat het niet toereikend is.

  Het programma, dat deze maand van start is gegaan, verstrekt gratis vitamine D aan bewoners van verzorgingstehuizen, die worden aangeraden 10 mcg per dag in te nemen.

  “Helaas is het overheidsprogramma voor de klinisch zeer kwetsbaren veel te laag”, aldus Davis.

  Davis roept ook op tot een verbeterd programma dat niet alleen de bewoners van verzorgingstehuizen dekt, maar alle risicogroepen, waaronder zwaarlijvige personen, zwarte en Aziatische minderheden, diabetici en mensen met een hoge bloeddruk.

  Deze bevolkingsgroepen worden in verband gebracht met een groot tekort aan vitamine D.

  Uit een studie bleek bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de Aziaten in het Verenigd Koninkrijk een ernstig vitamine D-tekort heeft, terwijl meer dan een derde van de zwarten niet genoeg van deze voedingsstof binnenkrijgt.

  Zwak bewijs voor vitamine D’s antivirus voordelen? Niet dus

  Jo Churchill, de staatssecretaris voor preventie, volksgezondheid en eerstelijnsgezondheidszorg van het Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg, zei dat haar ministerie niet bereid is om vitamine D voor de behandeling van Covid-19 te omarmen wegens “onvoldoende bewijs”.

  Churchill zei donderdag voor het Lagerhuis:

  “Er zijn verschillende voedingsstoffen betrokken bij de normale werking van het immuunsysteem, maar er is momenteel onvoldoende bewijs dat het nemen van vitamine D de effecten van Covid-19 zal verzachten”.

  En toch toonde een studie van de Universiteit van Chicago in september aan dat een tekort aan vitamine D verband houdt met een grotere kans om positief te testen op het Coronavirus.

  Een andere studie, gepubliceerd in november in het tijdschrift Nutrients, toonde aan dat het regelmatig innemen van vitamine D-supplementen tijdens het jaar vóór de Covid-19 pandemie geassocieerd was met minder ernstig ziekteverloop en een betere overlevingskans bij ouderen dan het innemen van geen vitamine D of het pas innemen na de diagnose.

  In een studie van oktober, gepubliceerd in het Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, ontdekten onderzoekers dat behandeling met hooggedoseerd calcifediol het risico van opname op een intensive care unit aanzienlijk vermindert.

  De wetenschappers concludeerden dat calcifediol in staat lijkt te zijn de hevigheid van de ziekte te verminderen. Vitamine D, een belangrijke voedingsstof voor het bestrijden van infecties, wordt in het lichaam aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht.

  Neem voldoende tijd in de zon en eet meer vitamine D-rijke voedingsmiddelen zoals vette vis en paddenstoelen om Covid-19 te bestrijden, schrijft Virgilio Marin.

  0 reacties :

  Een reactie posten