Zorgkosten in Hollands Kroon lopen dit jaar naar verwacht met twee miljoen euro op.

Datum:
 • dinsdag 8 december 2020
 • in
 • Categorie: , , , ,

 • Hollands Kroon - ANNA PAULOWNA 

  De zorgkosten voor een gezin waar een half miljoen euro mee gemoeid is en andere budgetoverschrijdingen zorgen ervoor dat Incluzio Hollands Kroon (IHK) dit jaar bijna twee miljoen euro extra nodig heeft.


  In het tweede kwartaal van dit jaar werd er nog vanuit gegaan dat de overschrijding voor IHK dik acht ton zou bedragen. Dat wordt, op een begroting van ruim 21 miljoen euro, ruim een miljoen euro meer, zo is de prognose, aldus wethouder Mary van Gent.

  Voor het grootste gedeelte komen de extra uitgaven (1,6 miljoen euro) voor rekening van de jeugdzorg waar op jaarbasis ruim 8 miljoen euro voor nodig is. Halverwege dit jaar was al duidelijk dat er bij jeugdzorg een tekort zou ontstaan. Toen werd nog gedacht dat het om 8 ton zou gaan.

  Overschrijding

  Op basis van de prognoses zal de overschrijding gerekend over heel 2020 op 2,1 miljoen euro uitkomen, aldus de wethouder. Die laatste stijging is voor een deel toe te schrijven aan GGZ, meldt de gemeente.

  Voor de Wmo is dit jaar ruim drie ton meer nodig dan begroot. Onder meer door oplopende kosten voor gezinshuizen en residentiële zorg. Bij dit laatste gaat het om kinderen of jongeren die op vrijwillige of gedwongen basis, (tijdelijk) dag en nacht buiten hun eigen omgeving verblijven. ’Bezuinigen op deze vorm van hulpverlening is niet eenvoudig. De ‘bedvraag’ met behandeling blijft nodig. In het geval van pleegzorg vinden we een stijging juist wenselijk, vanuit het perspectief dat jeugdigen in een zo thuis mogelijke omgeving verder geholpen wordt’, aldus de gemeente.

  Kamertraining

  Andere gestegen kosten: dwang en kamertraining (in beide gevallen 75.000 euro). Daarnaast liepen de kosten voor logeren op met 46 mille. Waarschijnlijk als gevolg van Covid-19 is er sinds de zomer meer behoefte aan opvang buiten het gezin, aldus de gemeente.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Decentraliseren was het toverwoord van de regering met als gevolg fors stijgende kosten en corruptie.
  Gaat goed in Nederland, toch maar weer Rutte stemmen want hij lacht zo leuk terwijl hij je een oor aan naait.

  Een reactie posten