’Wieringermeer als afvalbak’. Zorgen in politiek over groeiende stort van gevaarlijke stoffen. Aanvoer uit heel Nederland

Datum:
 • dinsdag 22 december 2020
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON - MIDDENMEER

  De stortplaats in de Wieringermeer langs de Westfriese Omringdijk wordt steeds meer een plek voor gevaarlijke stoffen. De opslag van niet her te gebruiken afval zal in 2021 sterk stijgen. In de plaatselijke politiek wordt verontrustend gereageerd op het aantal verleende ontheffingen van stortverboden.


   Ed Dekker 22-12-2020

  Twintig aanvragen voor een ontheffing, ingediend in nog geen vier maanden tijd. Dat is de score van afgelopen tijd, van begin september tot half december. Zestien van deze verzoeken zijn al gehonoreerd. De hoeveelheid te storten afval per ontheffing loopt tot 12.000 ton. Soms is het afval zwaar verontreinigd. Zoals straalgrit van een bedrijf uit Moerdijk, met daarin het giftige Chroom-6. Of tonnen steenwol besmet met een virus.

  Alle twintig aanvragen zijn van Afvalzorg Deponie, een verwerkingsbedrijf in Assendelft. De ’eigen’ stortplaats in het Zaanse Nauerna raakt vol, dus het bedrijf moet uitwijken. De vuilstort in de Wieringermeer is 85 hectare groot en ligt tussen de dorpen Middenmeer en Opperdoes nabij Medemblik. De raadsfracties van GroenLinks in de gemeenten Hollands Kroon en Medemblik schrikken van de extra opslag, net als politieke partij Progressief West-Friesland. De SP-statenfractie van SP heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

  Shredderresidu

  GroenLinks vraagt haar partijgenoten in Provinciale Staten om verdere stappen te onderzoeken. ,,Wat zijn op langere termijn de gevolgen van de gevaarlijke stoffen voor mens en milieu? De stortplaats ligt in agrarisch gebied, niet ver van woonkernen. De polder als afvalbak, verschrikkelijk”, stellen de raadsleden Lilian Peters en Ria Manshanden van GroenLinks Hollands Kroon en Medemblik.

  Bij de meeste aanvragen van Afvalzorg gaat het om storten tot eind volgend jaar. Het afval is sterk verschillend. De hoeveelheid van maximaal 12.000 ton gaat om sorteerafval uit Moerdijk van HKS Scrap Metals. Dit bedrijf wil ook grove shredderresidu kwijt, met daarin onder meer rubber en kunststof. Dit spul ligt tijdelijk in Amersfoort. Het gaat om maximaal 3.000 ton.

  Zink

  Andere aanvragen gaan om steen- en glaswol van onder meer Tata Steel, GP Groot (locatie Haarlem) en Sortiva (Vijfhuizen, steeds maximaal 200 ton), steenwolmatten van Renewi (Wateringen, maximaal 1075 ton), steenwolgranulaat ook van Renewi (maximaal 5.000 ton), zinkfractie uit kunststofrecycling van Renewi (Stadskanaal en Acht, samen maximaal 5750 ton), productieresten van vezelversterkte transportbanden van GP Groot (maximaal 800 ton) en slibkoek verontreinigd met olie van Teeuwissen Rioolreiniging (Huizen, maximaal 3.000 ton).

  De stortingen zijn juridisch in de haak, zo bleek GroenLinks uit onderzoek. De provincie kan de ontheffingen geven vanwege verschuivingen op het bestaande afvalterrein aan de Koggenrandweg. Hier zijn diverse afvalspelers actief. Door te schuiven kan Afvalzorg capaciteit gebruiken die recyclingbedrijf Sortiva over heeft. ,,Wij hebben er een heel compartiment bijgekregen”, bevestigt Harm Ritsema van Afvalzorg. Het bedrijf kan nog zo’n 1,3 miljoen ton afval kwijt in Middenmeer. Over vijf jaar kan die hoeveelheid worden bereikt. Er ligt al zeker 1,8 miljoen ton afval dat niet kan worden verwerkt.

  Invloed

  Gevraagde ontheffingen van een stortverbod worden beoordeeld door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de provinciale inspectie. Besluiten worden eerst twee weken ter inzage gelegd. Burgers en gemeenten hebben daar niks over te zeggen. Alleen bedrijven kunnen bezwaar maken als zij denken het afval beter te kunnen verwerken.

  Noordhollands Dagblad

  Af

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Letterlijk en figuurlijk het afvalputje van Hollands Kroon.

  Anoniem zei

  `" De stortingen zijn juridisch in de haak."
  Juridisch is alles mogelijk in ons land. Als het niet juridisch in orde is maakt een rechter het wel juridisch in orde. Hoe corrupt de wetgeving in Nederland in elkaar zit hebben we onlangs meegemaakt met het toeslagen schandaal. De hoogste rechters in Nederland waren in de rechtzaak tegen vader en zoon Pot in de Chipsholzaak zo corrupt dat de heren als beloning een topbaan in Den Haag kregen. Wie de naam Joris Demmink (u weet waarschijnlijk wel dat dat de hoogste ambtenaar in Den Haag was die met zijn handen niet van minderjarige jongetjes af kon blijven) kent weet hoe corrupt het hele systeem is, dus een paar ton zwaar of minder zwaar verontreinig afval storten is helemaal geen probleem.

  Een reactie posten