Volop twijfels over reactor Pallas, maar de verwerkingsfabriek kan bouwen in Petten. Een pand voor zestig werknemers in de duinen

Datum:
 • dinsdag 22 december 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  Ed Dekker

  PETTEN

  Volop vraagtekens rond de beoogde kernreactor Pallas, maar voor de komst in Petten van de bijbehorende verwerkingsabriek van isotopen is een belangrijke stap gezet. De gemeente heeft de bouwvergunning verleend. Aannemers kunnen met een offerte komen.

  De fabriek naast nu nog de Hoge Flux Reactor op het ’ECN-terrein’ in de Pettemerduinen moet het Nuclear Health Centre (NHC) worden. Hier zullen maximaal zestig mensen werken, aldus Anneloes Geldermans van Stichting Voorbereiding Pallas-reactor. Er wordt begonnen met twintig werknemers. In het gebouw komen 150 werkplekken.

  De stichting verwacht in de loop van komend jaar te beginnen met de bouw van het NHC. De fabriek kan dan in 2022 beginnen met het verwerken van medische isotopen die de reactor levert. NHM maakt van de isotopen halfproducten (radiochemicaliën) en medicijnen (radiofarmaca). In het nieuwe gebouw worden de medicijnen ook verder verwerkt en verpakt.

  800 miljoen

  De bouw van Pallas zelf staat gepland voor enkele jaren later en moet, zo wil de stichting, rond 2025 in bedrijf zijn. Of dat lukt, is de vraag. De financiering is nog steeds niet rond. De nieuwe reactor is een investering van tussen de 500 en 800 miljoen euro.

  Pallas en NHC zijn een twee-eenheid. Stichting Pallas wil de bouw van de verwerkingsafdeling niet uitstellen totdat alle vraagtekens rond de producerende reactor verdwenen zijn. De stichting kent geen twijfels. Geldermans: ,,Wij gaan er zonder meer van uit dat Pallas er komt. Dat is voor ons absoluut geen vraag.”

  ’Enorme winst’

  De bewerking van medische isotopen gebeurt nu op vele plaatsen in de wereld. Met Pallas komt daar grotendeels een einde aan, kondigt Anneloes Geldermans aan. ,,Dan kan dat proces voor een groot deel ook in Petten worden uitgevoerd. Dat is een enorme winst, ook uit oogpunt van efficiënte.”

  Het NHC zal zich vooral toeleggen op therapeutische isotopen. De medische isotopen van de bijna zestig jaar oude Hoge Flux Reactor worden gebruikt voor diagnose en bestrijding van levensbedreigende ziektes, vooral kanker en hart- en vaatziekten.

  Ter inzage

  De gemeentelijke bouwvergunning ligt nu ter inzage. Belanghebbenden kunnen bezwaar maken tegen het plan. De vergunning is een half jaar geleden, in juni, aangevraagd bij Schagen.

  Er is al een ontwerp voor het NHC-gebouw, gemaakt door het Rotterdamse architechtenbureau Broekbakema. Geldermans: ,,Het pand krijgt glazen gevels. Medewerkers kunnen volop uitkijken op de prachtige duinomgeving.”

  Van Pallas is het basisontwerp bijna klaar. De voorbereidingsstichting verwacht in 2021 het gedetailleerde ontwerp uit te werken, samen met bouwconsortium Ichos.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten