Hoogleraar: ’Zeven extra banen? Eerder 0,7’

Datum:
 • dinsdag 8 december 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 • TILBURG Professor dr. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsrecht aan de universiteit van Tilburg, gelooft niets van de bewering van Google dat voor elke echte baan, er zeven indirecte banen zijn als gevolg van de vestiging van datacenters in Middenmeer en Eemshaven. ,,Zeven? Eerder nul komma zeven.” 

  Bart Vuijk 8-12-2020


  Professor gelooft niets van Google’s ’3400 banen’ 

  De hoogleraar baseert zich op recent Engels onderzoek naar indirecte werkgelegenheid, een gegeven waar veel grote bedrijven mee schermen als zij zich ergens willen vestigen. Vooral politieke bestuurders hebben hier wel oren naar. Wat is er mooier om te kunnen zeggen dat je de werkloosheid in je gemeente hebt opgelost door het binnenhalen van een grote werkgever? 

  Professor Wilthagen maakt er gehakt van. ,,Uit het Engelse onderzoek naar indirecte werkgelegenheid blijkt dat er hooguit 0,7 baan bij elke ’directe’ baan kan worden opgeteld. Ik ken sowieso geen enkel onderzoek dat hoger uitkomt dan 1,7 baan aan indirecte werkgelegenheid per directe baan. De indirecte werkgelegenheid is overigens vooral laaggeschoold werk, en maar voor een heel klein deeltje hooggeschoold. Een verhouding van één extra baan op elke ’directe’ baan is misschien soms nog te verantwoorden, als je heel veel extra banen hebt door bijvoorbeeld catering, en mensen die hun geld uitgeven in lokale winkels. Maar iemand die bij een datacenter zijn eigen wortelsapje meeneemt naar zijn werk, gaat daarvoor echt niet naar de groentenboer in het dorp. Die is er trouwens al niet eens meer, die groentenboer. Alleen oudere studies gaan er nog van uit dat de nieuwe werknemers een hoop geld uitgeven in winkels.” 

  Wilthagen heeft zich eerder kritisch uitgelaten over de wijze waarop vooral Amerikaanse bedrijven ’werkgelegenheid’ zo opschroeven. Discussies over andere zaken, zoals de esthetiek (zeg maar de lelijkheid) van de datacenters, verstommen sneller als er met kolossale werkgelegenheid wordt geschermd. Maar Wilthagen voorziet dat dit hier niet zo is. ,,In een datacenter houdt Google zich niet bezig met innovatie, maar met opslag. Als innovatieve bedrijven bij elkaar gaan zitten, zoals in Amsterdam of in de campus Eindhoven, kan daar wel nieuwe werkgelegenheid uit ontstaan.” 

  ,,Die ’induced’ werkgelegenheid vind ik letterlijk een ver-weg-redenering. Want die kraan waar men over sprak, kan natuurlijk best in China zijn geproduceerd en dáár dus werkgelegenheid hebben opgeleverd. Induced werkgelegenheid vind ik geen heel sterk argument. Ik zou liever blijven bij de ’multiplier’ (banenvermenigvuldiger) die we kennen, en dan heb je het vrijwel altijd over minder dan één extra baan per directe baan.”

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten