Google stelt: datacenters leveren zeven keer zoveel banen op als het center zelf, hoogleraar: ’Eerder nul komma zeven’

Datum:
 • dinsdag 8 december 2020
 • in
 • Categorie: , , ,


 • Hollands Kroon - MIDDENMEER

  Google heeft deze week zijn datacenter in Middenmeer in bedrijf genomen. Volgens Google zijn deze datacenters een ware banenmotor: ze zouden volgens een studie wel 3.400 fulltime banen opleveren, hoewel er in de twee Nederlandse centra zelf straks nog geen 500 mensen rondlopen.


   Bart Vuijk 8-12-2020


  Vanaf deze week gaan miljarden foto’s, filmpjes en zoekopdrachten via de servers in de Kop van Noord-Holland van mobiele telefoons en computers de cloud in.

  Dat gebeurt al enkele jaren in Eemshaven, waar een bestaand datacenter van de zoekgigant wordt uitgebreid. De ’cloud’ van het softwarebedrijf blijkt dus eigenlijk heel erg aards: het is een enorme ’doos’ met een soort slotgracht eromheen, zwaar beveiligd, en gevuld met rekken met servers en harde schijven. Het enorme energieverbruik - volgens netbeheerder TenneT slurpt een datacenter grofweg net zoveel en energie als een stad als Alkmaar - wordt klimaatneutraal geregeld. Met zonne- en windenergie, afkomstig uit Zeeland en drie andere plekken. Maar niet uit de nabije windmolens in de Wieringermeer, aldus Google.

  Ruimtebeslag

  In Middenmeer werken rond 125 mensen voor Google, in Eemshaven na de uitbreiding 350. Niet indrukwekkend veel, zeker als je het afzet tegen het gigantische ruimtebeslag van deze datacenters. Op de vraag hoeveel werknemers er per vierkante meter rondlopen, kon Google deze krant geen antwoord geven, maar het is onvergelijkbaar met een gewone fabriek. Wel vertelt Google dat de twee datacenters een investering van 2,5 miljard euro hebben gevergd.

  De economische impact van de datacenters is echter veel groter dan de banen in deze centra zelf, zegt Google. Ter ondersteuning heeft de zoekgigant Copenhagen Economics een studie laten verrichten waarin dr. Bruno Basalisco van het onderzoeksinstituut becijfert dat de datacentra van Google Nederland zo’n 3400 banen opleveren.

  Indirecte banen

  Natuurlijk zitten daar dan alle mogelijke indirecte banen bij, zoals werknemers van bedrijven die door de vestiging van het datacenter een klus krijgen. Denk aan de bouwbedrijven die de centra in de polder neerzetten. De bouw levert alleen al ongeveer 1.380 voltijdbanen per jaar op, becijfert Copenhagen Economics voor Google. De overige banen zijn in telecom, beveiliging, bedrijfsondersteuning, en sectoren als detailhandel, transport, hotels en restaurants, onroerend goed, juridische zaken, en boekhouding.

  Induced jobs

  Maar ook rekent Basalisco er ’induced jobs’ bij, banen die hier weer van zijn afgeleid. ,,Een kraan die bezig is met de bouw van een datacenter, is zelf ook gemaakt door mensen”, zegt Basalisco. Bij de ’induced jobs’ moet je bijvoorbeeld ook de middenstand rekenen. Plekken, zogezegd, waar de werknemers van Google en die van de toeleveranciers hun eigen salaris uitgeven.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Alleen al het woord "Klimaatneutraal" slaat helemaal nergens op. Als een dergelijk bedrijf ongeveer even veel energie verbruikt als een middelgrote stad en het is energie neutraal hoe doen ze dat dan als er geen wind- en zonne energie is? Allemaal fabels en deze onzin gaat maar door en we blijven het slikken. Dergelijke multinationals doen alles om hu doel te halen, daar hoort liegen ook bij.

  Een reactie posten