GroenLinks in Hollands Kroon vraagt college om gemeentelijk beleid rond datacenters

Datum:
 • donderdag 24 december 2020
 • in
 • Categorie: , , ,

 • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA

  De GroenLinks-fractie van de gemeente Hollands Kroon heeft opnieuw raadsvragen gesteld over de ontwikkeling van de datacenters in de gemeente. Volgens fractievoorzitter Lilian Peters wordt de gemeenteraad stelselmatig buitenspel gezet en trekt het college zich niets aan van de onrust onder de inwoners.


  Hans Brandsma 24-12-2020

  GroenLinks zegt overvallen te zijn door het plan om het aantal hectares dat in de Wieringermeer bestemd is voor datacenters te verviervoudigen. ,,Wij willen voorkomen dat er opnieuw aanvragen voor datacenters in behandeling worden genomen waarbij aanvragers zich kunnen beroepen op de huidige bestemmingsplannen’’, aldus Peters. ,,Wij willen eerst samen een gemeentelijk datacenterbeleid ontwikkelen.’’

  Voorbereidingsbesluit

  GroenLinks wil van burgemeester en wethouders weten of het voorbereidingsbesluit technisch gezien het geëigende middel is om de nieuwe aanvragen voor datacenters te stuiten zodat er nieuw beleid kan worden ontwikkeld. En als dat niet het geval is, vraagt GroenLinks welk ander instrument de raad zou kunnen hanteren. Andere vragen spitsen zich onder meer toe op toekomstige aanvragen voor datacenter, waarbij onder meer de vraag wordt opgeworpen of de eerder via een memo verspreide plannen nog wel actueel zijn.

  Het college van Hollands Kroon gaf eerder aan dat het met sommige initiatiefnemers ’oriënterende’ contacten heeft, die vooraf kunnen gaan aan formele aanvragen. Die gesprekken zijn weliswaar vrijblijvend, maar riepen bij Peters wel een vraag op. ,,Verwacht het college op basis van deze contacten binnenkort nieuwe formele aanvragen voor omgevingsvergunningen voor datacenters?’’

  GroenLinks stelde in november ook al raadsvragen over de afspraken die met de datacenters gemaakt zouden zijn en de geldigheid van de vergunningen die het college van Hollands Kroon had afgegeven.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Ja, Groen(s)links. Eerst bedenken ze deze rotzooi en als er commotie komt haken ze af.

  Een reactie posten