De Jonge onderzoekt inzet van digitaal ‘coronapaspoort’

Datum:
 • dinsdag 29 december 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 •  


  De Jonge onderzoekt inzet van digitaal ‘coronapaspoort’

  Coronaminister Hugo de Jonge heeft de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken hoe een (digitaal) coronapaspoort ethisch en juridisch kan worden ingezet om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld scholen en de werkomgeving.

  Op 17 december schreef De Jonge in een brief aan de Gezondheidsraad dat hij de uitslagen van coronatests ‘wil gaan inzetten’. Mensen die zich recent hebben laten testen en een negatieve testuitslag hebben, zouden bijvoorbeeld meer bewegingsvrijheid kunnen krijgen, aldus de minister.

  “Daarom wil het kabinet een laagdrempelig testprogramma uitwerken waarmee naast incidentgericht (frequent) testen ook de mogelijkheid wordt geboden om door testen toegang tot sociale en economische activiteiten te verkrijgen. Het bij zich dragen van een – al dan niet gedigitaliseerd – ‘coronapaspoort’ zou hiervan het bewijsstuk kunnen zijn.”

  Zo’n digitaal coronapaspoort zou volgens De Jonge kunnen worden ingezet bij het verstrekken van toegang tot onderwijsinstellingen, zorginstellingen zoals verpleeghuizen, werkomgeving en bijvoorbeeld horeca en uitgaansgelegenheden.

  Dit moet gestopt worden!

  Kamerlid Van der Staaij (SGP) vroeg De Jonge vorige maand om niet alleen voor vaccinaties advies te vragen over een ethisch kader, maar om dit ook te doen voor een uitgebreid testprogramma. Daar heeft de minister nu gehoor aan gegeven.

  De Gezondheidsraad buigt zich inmiddels over deze kwestie en verwacht half januari advies te kunnen aanbieden, zo blijkt uit een brief die dateert van 24 december. Hier vind je meer informatie over het coronapaspoort.

  Veel mensen zitten niet te wachten op zo’n paspoort. “Dit moet gestopt worden!” twittert Sol. Simone schrijft: “Deze man is knettergek.”  0 reacties :

  Een reactie posten