Aanpak havengebied kent voor- en tegenstanders

Datum:
  • woensdag 11 november 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  • Nu heeft de Rijksbouwmeester zijn blik op 2050 gericht. 


     

    DEN HELDER 

    Arie Booy 
     _______________________________
    Oorlogsvloot 

    Na het Gateway-onderzoek van 2019 
    wordt de gebiedsontwikkeling van de 
    Helderse haven nieuw leven ingeblazen. 
    Uitgangspunten zijn een groeiende 
    oorlogsvlooot met grotere schepen en
    de komst van meer scheepsonderhoud. 
    Misschien zelfs een Sumarine Valley 
    met de bouw en onderhoud van 
    binnen- en buitenlandse onderzeeboten.

    ________________________________


    Oud nieuws over de Moormanbrug zegt de ene deskundige. De ander vindt dat de gebiedsontwikkeling van de Helderse haven op de rails is gezet. Enkele reacties uit de haven op de plannen die Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft ontvouwd. 

    Den Helder is al een goede twintig jaar in de greep van onderzoekers en adviseurs die de gemeente willen opstoten in de vaart der volkeren. Meestal gebeurt dit op verzoek van de autoriteiten zoals (vaak) de gemeente en (soms) de provincie en Koninklijke Marine. 

    De sterke kanten van de stad - zeehaven en Defensie - vormen dan de rode draad in het verzilveren van de kansen. Nu heeft de Rijksbouwmeester zijn blik op 2050 gericht. Ver weg, maar Alkemade hoopt dat over vijf jaar al wat vruchten geplukt kunnen worden. 

    Kees Turnhout van Port of Den Helder meent dat mede door de inzet van de Rijksbouwmeester de regionale economie kan worden versterkt met een stevig civiel-militair maritiem bedrijvencluster: ,,Naast de groei van de marinevloot en scheepsonderhoud moet de havenontwikkeling ruimte gaan bieden voor de energietransitie op de Noordzee”, vindt de adjunct-directeur. 

    Haven-ondernemer Daan Groot ziet de inbreng van Alkemade een slag anders: ,,Hij spreekt vooral over het verplaatsen van de Moormanbrug. Dat is al zo oud. Veel woorden, weinig inhoud. Ik moet zeggen dat meneer Alkemade niet echt bekend is in havenkringen; ook niet bij het Hoogheemraadschap”, zegt Groot. 

    Hoog water 

    Architect Floris Alkemade vraagt binnen het beraad met gemeente, marine en ondernemers aandacht voor de dreiging van een stijgende zeespiegel. De dijken om de stad worden de komende jaren opnieuw verhoogd. Anders is dat voor de Nieuwe Haven die geheel buiten de dijken ligt. Nieuwedieper Eric Boschloo heeft de afgelopen jaren meermaals gewezen op het gevaar dat de marinehaven onder loopt bij extreem hoog water. Defensie heeft nu het plan ontwikkeld om honderden gebouwen bestendig te maken tegen overstroming.

    Den Helder is al een halve eeuw afhankelijk van de olie- en gasindustrie. Nu er een eind lijkt te komen aan fossiele energie, is de transitie naar duurzame energie een kans die gegrepen moet worden. Kees Turnhout ziet twee belangrijke lijnen op dit vlak: ,,De eerste lijn is het doortrekken van onze rol van onderhoudshaven voor Olie&Gas installaties naar het onderhoud van de windparken op zee. We zijn hierover in gesprek met meerdere marktpartijen. De windmarkt vraagt meer ruimte en andere faciliteiten.”  

    Waterstof 

    Volgens Turnhout biedt het weghalen van de Moormanbrug nieuwe mogelijkheden op dit terrein. ,,De tweede lijn in de energietransitie is het doortrekken van onze rol van aanlandingshub van Noordzeegas naar aanlandingshub van waterstof vanaf zee. De eerste stappen voor de ontwikkeling van het Maritiem Cluster worden al op korte termijn gezet, samen met de ondernemers in de haven. Nu komt het aan op samenwerking en vasthouden aan het gezamenlijk belang.” 

    Alkemade waarschuwt dat dit proces ook gepaard gaat met financiële keuzes. De betrokkenen zullen hun portemonnee moeten trekken. Vaak is dat eenvoudiger voor een overheid, dan een ondernemer. Zakenman Daan Groot vindt dat het plan voor een extra brug langs de Burgemeester Visserbrug naar de haven een kans verdient: ,,Dat geeft ook een betere doorstroming naar de TESO-haven. Het betekent een ontlasting voor de stad.”

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten