Zonne-atollen van Kor Buitendijk krijgen stempel ’goedgekeurd’ van gerenommeerde onderzoekers

Datum:
 • vrijdag 23 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Gerenommeerde onderzoeksbureaus hebben op het alternatieve RES-plan ’Duurzaam leefbaar’ van Bobeldijker Kor Buitendijk een goedkeuringsstempel gezet. De zonne-atollen die hij voorstelt in het IJsselmeer bij de Wieringerhoek bieden zowel kansen om de natuur te versterken als duurzame energie op te wekken.  Dat concluderen onderzoeksinstituut Deltares en adviesbureau Bureau Waardenburg, die in opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeente Medemblik naar het idee keken. Buitendijk bracht het opnieuw naar voren, nadat het vorig jaar al is geopperd in de Energieverkenning IJsselmeergebied, als alternatief voor de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord.

  Het project Wieringerhoek beslaat de IJsselmeerkust tussen Den Oever en Enkhuizen en een gedeelte Waddenzee en Amstelmeer. Rijkswaterstaat werkt hier aan verbeteren van de leefgebieden en versterken van onderlinge verbindingen. Natuureilanden kunnen helpen de ecologische kwaliteit te verbeteren. De zonne-atollen staan in open verbinding met het IJsselmeer. Niet meer dan de helft van het ondiep gemaakte water in de atollen wordt met zonnepanelen bedekt.

  De Noord-Hollandse gedeputeerde Edward Stigter en wethouder Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik vinden de onderzoeksresultaten ’een interessante bouwsteen’ zijn voor meerdere ontwikkelingen in het Wieringerhoekgebied: natuurdoelen en duurzaamheidsdoelen. Stigter: ,,Dit is een mooi voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik waarbij energie, economie en ecologie hand in hand gaan.’’


  Noordhollands Dagblad

  Lees ook: Uit onderzoek Deltares gaat blijken: natuur IJsselmeer is gebaat bij aanleg Kor Buitendijks ’zonne-atollen’

  en: ’Zonne-eilanden leveren net zoveel op als windpark’, aldus Bobeldijker Kor Buitendijk die Rijkswaterstaat adviseert 

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Geen verstandig mens met kennis van zaken zal de onderzoeken van zogenaamde gerenommeerde onderzoeksbureaus voor waar aannemen. De Provincie is voorstander van het vol bouwen van Noord Holland met windmolens en zonnepanelen, dus de zogenaamde gerenommeerde onderzoeksbureaus schrijven in hun rapporten hoe geweldig de plannen zijn. Dat de NATUUR verkracht wordt is al lang niet belangrijk meer, dat zonneparken niets bijdragen aan het klimaat is ook niet belangrijk, het gaat alleen om het verdienmodel van een selectief groepje mensen die de subsidie stromen belangrijk vinden en zo miljarden verdienen over de rug van Jan Modaal. Het aantal witte boorden criminelen is gigantisch en reken daarbij ook het merendeel van de politici.

  Een reactie posten