Zeventienhonderd euro per maand voor appartement in migrantenhotel De Lus. Dan mag er toch wel een sportveld en recreatieruimte worden aangelegd, vindt de gemeenteraad

Datum:
 • woensdag 28 oktober 2020
 • in
 • Categorie: ,
 •  SCHAGEN

  Een vier persoons-appartement in het nieuwe migrantenhotel op bedrijventerrein De Lus gaat de arbeiders per maand zo’n zeventienhonderd euro kosten.

  Marten Visser 28-10-2020


  Een fiks bedrag, vinden verschillende fracties in de gemeenteraad. Zij zijn van mening dat de gemeente dan wel eisen mag stellen aan de algemene voorzieningen op het complex. Bij voorbeeld een recreatieruimte en sportvoorzieningen.

  Initiatiefnemer Klaas de Leeuw relativeerde tijdens de raadsvergadering de forse huurprijs. Die is voor een appartement dat door vier mensen bewoond gaat worden. Het bedrag moet dus gedeeld worden door vier.

  Zeer luxe

  Daarbij noemt De Leeuw het ’zeer luxe appartementen’. De migranten beschikken over een eigen slaapkamer en een gezamenlijke ruimte om te koken.

  Dat mag zo zijn, dan nog moeten er voor die prijs extra voorzieningen worden gemaakt, vindt Merieke Bredewold van Wens4U. ,,Dat verwacht je als je zo’n bedrag aan huur vraagt. De gemeente moet zich daar sterk voor maken, want dit mag geen huisjesmelken 2.0 worden.’’

  Wethouder Jelle Beemsterboer gaat met De Leeuw om tafel om het plan verder uit te werken. Aan de huurprijzen kan hij weinig doen, zegt de wethouder. ,,We kunnen alleen zorgen dat er voldoende aanbod is van dit soort huisvesting.’’ Dan vervalt de prikkel om zeer hoge prijzen te vragen, bedoelt Beemsterboer.

  Vraagtekens

  Hij gaat ’aanmoedigen’ dat De Leeuw centrale voorzieningen maakt, al zet hij zijn vraagtekens bij het nut daarvan. ,,Bij soortgelijke complexen waar ik op bezoek ben geweest heb ik begrepen dat de arbeiders zich na een dag hard werken toch vooral terugtrekken op hun eigen kamer en de laptop open klappen.’’

  In het migrantenhotel komen zo’n driehonderd buitenlandse werknemers. De Leeuw gaat de komende tijd de omwonenden informeren over de plannen. Volgens de ondernemer wordt alles gedaan om overlast, ook door extra verkeer, te voorkomen.

  Noordhollands Dagblad
  1 reacties :

  Anoniem zei

  Haha en daar komen ze nu pas achter. Waarom denk je dat ze als paddestoelen uit de grond worden gestampt of willen stampen. Big business!!! En hollands kroon ofwel Meskers het maar recht praten. Net als bij de data centers. Gaat alleen om pegels!! Niet om de burgers en arbeidsmigranten.

  Een reactie posten