Uitspraak EU-Hof zaak C-24/19 over plan-m.e.r. plicht Vlaamse normen windturbines

Datum:
 • dinsdag 6 oktober 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Op 25 juni 2020 (zaak C-24/19) heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak(opent in nieuw venster) gedaan over Vlaamse milieunormen voor windturbines.


  6-10-2020

  Het Hof concludeert dat hiervoor  een plan-m.e.r. moet worden gemaakt. Deze uitspraak heeft geen gevolgen voor de Nederlandse algemene regels voor windturbines.

  Deze uitspraak heeft betrekking op de Vlaamse regelgeving. Er wordt niet ingegaan op de Nederlandse algemene regels uit het Activiteitenbesluit Milieubeheer.

  In Nederland heeft de Raad van State in 2019 geoordeeld dat voor de Nederlandse algemene regels geen plan-m.e.r.-plicht geldt.  Deze algemene regels hebben geen planmatig karakter. Dit oordeel is gebaseerd op de jurisprudentie van het Hof van Justitie. De nieuwste uitspraak van het Hof laat geen breuk in de jurisprudentie zien. De algemene regels van het Activiteitenbesluit Milieubeheer blijven dan ook onverminderd van toepassing.

  Wanneer er nieuwe rechtszaken worden aangespannen die verwijzen naar de uitspraak van het Hof van 25 juni, dan is het aan de rechter om hier een oordeel over te vellen. 

  Kenniscentrum InfoMil
  0 reacties :

  Een reactie posten