Parlan trekt deur Transferium in Heerhugowaard dicht: gesloten jeugdzorg voor minderjarigen uit Kennemerland/IJmond straks kleinschaliger in eigen regio, dichter bij huis

Datum:
 • woensdag 28 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Parlan Jeugdhulp trekt de deur van Transferium in Heerhugowaard (pand voor complexe gesloten jeugdzorg) medio november definitief achter zich dicht.  De groepen met minderjarigen uit de regio Kennemerland/IJmond, die nu nog in Transferium verblijven, verhuizen naar kleinschaliger locaties aan De Vork die eigendom zijn van Parlan.

  Verhuizing

  Deze gebouwen staan momenteel leeg en bevinden zich naast Transferium. Het gaat momenteel om tien kinderen. De verhuizing van Transferium naar De Vork is tijdelijk, in afwachting van definitieve groepswoningen in Kennemerland/IJmond.

  „We zijn met woningcorporaties en gemeenten in gesprek en ons voor deze doelgroep serieus aan het oriënteren op kleinschaliger plekken in eigen regio, dus dichter bij huis”, aldus Parlan-bestuurder Mariëtte Vos-Lambooy. „De hoop is dat dat volgend jaar gestalte krijgt.”

  Huurcontract

  Het huurcontract met Woonwaard voor Transferium, dat tot eind 2021 loopt, zal worden gerespecteerd. Parlan en Woonwaard zijn in onderhandeling over de verschuldigde huur.

  Parlan neemt afscheid van Transferium, mede doordat de jeugdzorginstelling in 2019 het contract voor gesloten jeugdzorg voor achttien gemeenten in Noord-Holland Noord kwijt is geraakt aan Horizon in Bakkum.

  Sindsdien is het aantal jongeren met ernstige ontwikkelingsstoornissen en gedragsproblemen dat in Transferium verblijft en daar ook wordt behandeld sterk verminderd.

  ’Logisch moment’

  „Dit is een logisch moment om Transferium te verlaten, ook omdat wij in de ambulante, open jeugdzorg al jarenlang goede ervaringen hebben met behandeling in kleinschalige woonvoorzieningen”, aldus Vos. „Die stap maken we nu ook met de gesloten jeugdzorg.”

  Dinsdag zijn de ouders van de betrokken jongeren geïnformeerd. „Voor de kinderen is het allemaal niet zo spannend, zij gaan naar een plek wat verderop. De omgeving is bekend, huidige behandelteams gaan met ze mee.”

  Kleinschaliger

  Uit onderzoek blijkt dat kleinschaliger woonvormen met slechts enkele kinderen effectief zijn bij het aanslaan van de geboden hulp. 


  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten