Opinie: In de Wieringermeer is een gedrocht ontstaan met megawindmolens en joekels van datacenters. En het einde is nog niet in zicht

Datum:
 • zaterdag 17 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon - Zouden er alleen honderd megawindturbines in de Wieringermeer staan, er kraaide geen haan naar.

   

  Winnie van Galen 17-10-2020


  Iedereen snapt dat het anders moet met de wereld, heeft begrip voor het windmolenoffer (het landschap is verruïneerd) dat is gebracht. Verslaafd blijven aan fossiele energie is geen optie. Dan gaan we naar de ratsmodee. Het wordt ons dagelijks ingeprent.

  Alle seinen staan daarom op ‘groen’. De klimaatdoelstellingen van Parijs zijn heilig verklaard om de aarde en ons bestaan niet langer te bruuskeren. Neem alleen de forse toename van het aantal elektrische auto’s op de weg. We zien de toekomst door de voorruit veranderen.

  Lubach

  De pijn die de bewoners in de Wieringermeer ervaren, aangewakkerd door de satire van Arjen Lubach, is de aanwezigheid van datacenters die energie slurpen en hun warmte de atmosfeer in blazen. In plaats ervan dat die warmte wordt benut zoals door de plannenmakers is voorgeschoteld. Het gaat niet gebeuren. Onderzoek heeft recentelijk uitgewezen dat zoiets alleen op beperkte schaal en tegen hoge kosten te realiseren is. Met een beetje fantasie hoor je die honderd turbines kreunen om die hongerige datacenters gevoed te krijgen.

  Betrouwbaar

  De pijn zit hem ook in het aantal datacenters. Er staan er nu twee, nummer drie en vier komen eraan en uiteindelijk worden het er zes. Ze zijn naar de Wieringermeer gehaald om de economie aan te jagen, van een krimpregio een groeiregio te maken. Je kan er over tandenknarsen, maar er helpt geen lieve moeder aan. De coalitie van VVD, CDA en Senioren Hollands Kroon houdt aan het besluit voor die datacenters vast. Om daarmee te laten zien dat ze een betrouwbare partner zijn. Afspraak is afspraak. Bovendien: maken we niet allemaal gebruik van de cloud? Het is gemakkelijk gezegd dat een ander die datacenters maar in de achtertuin moet zetten.

  Politieke zelfmoord

  Zou de gemeenteraad vandaag een plan voorgelegd krijgen voor honderd megaturbines in combinatie met zes hyperscale datacenters met alle energiegepruts eromheen, tien tegen één dat er met hoongelach een streep door ging. Zoiets omarmen zou politieke zelfmoord zijn. De geschetste ontwikkeling in de Wieringermeer is mede door de urgentie van een groene wereld tot een gedrocht uitgegroeid. De situatie wrikt aan alle kanten. Niemand die het nog wil begrijpen. Het zou van inzicht getuigen als de politiek de afspraak nog eens tegen het licht houdt.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten