Leefbaar Alkmaar bang dat inwoners van Graft en De Rijp niet ’het hele verhaal’ te horen krijgen over een overstap van aardgas naar waterstof

Datum:
 • donderdag 15 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • ALKMAAR

  Krijgen de inwoners van Graft en De Rijp wel het hele verhaal over waterstof te horen? Dat vraagt de fractie van Leefbaar Alkmaar (LA) zich af in vragen aan het college.


   Gert van der Maten 15-10-2020

  De fractie vindt verduurzamen prachtig en vindt het vervangen van aardgas door waterstof zo’n gek idee nog niet, maar ,,wij maken ons zorgen of de bewoners van Graft en De Rijp wel helemaal eerlijk en op neutrale wijze over de ontwikkelingen worden geïnformeerd.”

  Volgens de fractie zullen huishoudens worden gedwongen om hun verwarmingsketel zeer grondig aan te passen en in veel gevallen zelfs te vervangen. Ook andere kookplaten zullen nodig zijn. Lang niet alle inwoners van de twee dorpen zullen daar het geld voor hebben, zo vreest LA.

  Walvis

  De vragen en twijfels hebben betrekking op het project ’De Groene Walvis’ waarover de initiatiefnemers van Energie Coöperatie Graft-De Rijp onlangs uitgebreid vertelden in deze krant. Zij willen binnen een jaar of vijf alle 2300 huishoudens in een klap van het gas af en aan de waterstof.

  Maar daarmee ontstaat ‘een monopolypositie die je eerder in communistische landen zou verwachten dan hier, zo constateren de vragenstellers. ,,Wordt hiermee de vrijheid van ieder huishouden om zelf een energieleverancier te kunnen kiezen niet de das omgedaan?”

  De initiatiefnemers beloven dat wensen van de dorpelingen in de plannen zullen worden verwerkt. Maar als nou blijkt dat er onder de bewoners niet of nauwelijks draagvlak is voor waterstof, wat gebeurt er dan?, zo vraagt LA. ,,Is het mogelijk en denkbaar dat dan het hele plan alsnog wordt ingetrokken en van tafel verdwijnt?”

  De fractie vindt dat de inwoners eerst moeten weten of ze hun apparatuur moeten vervangen en wat dat kost voordat er ‘onomkeerbare stappen’ worden gezet naar een omschakeling op aardgas. En of het college dat misschien eens is met LA.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten