Kees Verhoeven (D66) wil ‘complottijdschrift’ uit winkels weren: ‘Dit is toch knap ernstig’

Datum:
 • maandag 26 oktober 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • GroenLinks en D66 vinden dat het tijdschrift niet thuishoort in de Nederlandse winkels
  26-10-2020  (Door: “9ForNews”)

   Vanaf woensdag is het blad Gezond Verstand – de media spreken van een ‘complottijdschrift’ – verkrijgbaar bij de AKO en Bruna. Het gaat om een initiatief van oud-NRC-correspondent en emeritus hoogleraar Karel van Wolferen. “Gezond Verstand is een blad voor iedereen die objectief en waarheidsgetrouw geïnformeerd wil worden over wat er gebeurt in de wereld.”

  Gezond Verstand stelt de dodelijkheid van het coronavirus gelijk aan die van griep en noemt de stijging van het aantal besmettingen vooral het gevolg van veel testen. (Red.JAS: zie hier)

  GroenLinks en D66 vinden dat het tijdschrift niet thuishoort in de Nederlandse winkels. Zo schreef Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) op Twitter: “Eerst complottheorieën ongevraagd in je brievenbus. En nu ook te koop bij sommige boekwinkels. Het verspreiden van desinformatie verpakt onder de noemer ‘gezond verstand’ heeft niets met journalistiek te maken. Verkopen jullie dit straks bij de fictieafdeling Bruna en AKO?”

  Zondag mengde ook Kamerlid Kees Verhoeven (D66) zich in de discussie: “Na Amerikaanse techreuzen gaan nu ook Nederlandse boekhandels Bruna en AKO desinformatie verspreiden. Met hetzelfde slappe argument: ‘we gaan niet over de inhoud’. Naïef en kortzichtig. Ieder bedrijf heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

  Meningenpolitie voor boekhandels

  Veel mensen vinden dat de politiek zich niet moet bemoeien met de inhoud van een tijdschrift. “Dit is toch knap ernstig. Een Kamerlid van een regeringspartij dat de grondwettelijke vrijheid van drukpers niet wenst te respecteren,” schrijft journalist Syp Wynia.

  Elise De Windt voegt toe: “Mensen als Kees Verhoeven en Wouke van Scherrenburg zouden graag zien dat er een meningenpolitie komt voor boekhandels. Om onbekende redenen hebben Kees en Wouke een functie vervuld in het openbare leven van Nederland. Terwijl China of Rusland toch zoveel meer voor de hand lag.”Van Scherrenburg suggereerde dat het stijgende aantal besmettingen vooral te wijten is aan ‘complottheorieën’ en het feit dat Bruna ‘gevaarlijke krantjes’ gaat verkopen.

  “Kees Verhoeven bevestigt hier wederom dat hij en zijn D66-vrinden niets met de vrijheid van meningsuiting hebben en ze het liefst zouden zien dat elke publicatie vooraf door een D66’er goedgekeurd moet worden. Meer zoiets als “journalistiek” in Turkije onder Erdogan werkt dus, bah..bah..” zegt Johan Derksen.
  2 reacties :

  Anoniem zei

  De enge partijtjes Groen Links, D'66, maar ook PvdA en eigenlijk alle partijen minus PVV en FvD hameren constant op censuur omdat de waarheid voor die partijen ze slecht uitkomt vanwege het dag in dag uit bedriegen van de kiezers, alleen jammer dat slechts de verstandige mensen hen door hebben.

  Anoniem zei

  D666.

  Een reactie posten