EU-parlement: scherper klimaatdoel

Datum:
 • donderdag 8 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • BRUSSEL - Het Europees Parlement eist dat het EU-klimaatdoel voor 2030 verder wordt aangescherpt dan de Europese Commissie vorige maand heeft voorgesteld.


  Ruud Mikkers 8-10-2020


  Opvallend is dat D66 en ChristenUnie die ambitie steunen, die verder gaat dan het Haagse regeerakkoord. 

  In plaats van voorgestelde -55 procent zou er -60 procent ten opzichte van de CO2-uitstoot van 1990 moeten worden gehaald. Dat vergt veel extra inspanning. „Wij maken een zelfstandige afweging en zijn niet gehouden aan het regeerakkoord”, aldus de zegsman van D66. „Al met al hebben wij geconcludeerd dat er genoeg redenen zijn voor meer ambitie te stemmen, zie bijvoorbeeld de bosbranden in Californië.” 

  CU deelt die mening. „De klimaatverandering gaat veel harder dan we ons drie, vier jaar geleden nog konden voorstellen. Er moet een schepje bovenop”, vindt CU-Europarlementariër Peter van Dalen. Afgestemd met Den Haag heeft hij dat niet. „Dat hoor ik dan nog wel”, lacht hij op de vraag of hij problemen verwacht vanwege zijn afwijkende stemgedrag. 

  In 2050 moet de hele EU klimaatneutraal zijn. Terwijl dat einddoel vrijwel unaniem (enkel Polen twijfelt nog) onderschreven wordt, is de weg ernaartoe er een van heftige discussie. Eurocommissaris Timmermans, verantwoordelijk voor de Klimaatwet, verhoogde na veel getwijfel het huidige doel (40 procent) naar 55 procent. Volgens Timmermans zeer ambitieus maar haalbaar. 

  Parlementspositie 

  Het Europees Parlement wil daar dus nog een forse schep bovenop doen. Donderdag wordt de parlementspositie over de hele Klimaatwet vastgelegd (het hoge tussendoel voor 2030 is slechts een onderdeel) en kunnen de onderhandelingen met de Commissie en lidstaten beginnen. Europese leiders spreken volgende week op hun top over het doel voor 2030, animo voor meer dan 55 procent lijkt er niet te zijn. 

  VVD-Europarlementariër Jan Huitema, zijn partij stemde tegen, stelt dat voorstanders het hogere doel enkel gebruiken om hoog in te kunnen zetten bij die onderhandelingen. Timmermans’ PvdA is in het Europees Parlement wel voor 60 procent. „Ambitieus maar realistisch”, meent PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim. 

  Nog dit jaar moet de EU aan de Verenigde Naties laten weten wat ze gaat doen om de klimaatafspraken van Parijs te halen.


  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten