Dat zijn opiniestuk stof zou doen opwaaien, had Lars Ruiter wel verwacht. Maar dat het een breuk zou worden met de VVD?

Datum:
 • vrijdag 9 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , ,

 •  HOLLANDS KROON - WIERINGERWERF

  Ja, natuurlijk had Lars Ruiter verwacht dat zijn opiniestuk in deze krant stof zou doen opwaaien. Dat was een bewuste keuze: hij wilde wat losmaken. Maar dat het hem zijn plek als raadslid van VVD Hollands Kroon zou kosten?Dat


  Cas Broxterman 9-10-2020

  ,,Nee, dat niet. Jammer dat het zo loopt.” Toch geeft het ook een bepaalde rust. De 24-jarige Wieringerwerver was het wel vaker niet eens met het beleid binnen de VVD-fractie in Hollands Kroon. Neem een mogelijke fusie met andere gemeentes of één wethouder voor de drie Noordkop-gemeentes. Het dossier Datacenters bleek voor beide partijen een breekpunt.

  ,,Ik hoef nu niet meer met beleid mee te stemmen waar ik niet achter sta”, stelt hij. ,,Maar eerlijk is eerlijk: ik had wel verwacht dat er na mijn opiniestuk over de datacenters wrijving zou ontstaan, alleen nooit verwacht dat het tot deze keuze zou komen.”

  Menselijke maat

  De VVD Hollands Kroon laat weten zich te houden aan de afspraken over datacenters die in het coalitieakkoord zijn opgenomen. ,,Ik kon me er ook in vinden dat we zouden werken aan een internationaal karakter”, stelt Ruiter. ,,Maar het is veel groter gegroeid dan ik voor ogen had. Ik vind dat de menselijke maat helemaal zoek is geraakt. Dat probeerde ik aan de kaak te stellen. Ik wilde een kentering veroorzaken. Met mijn stuk gooide ik een steen in de vijver. Dat werd niet helemaal gewaardeerd.”

  Aanvankelijk was het niet ondenkbaar dat Ruiter en VVD Hollands Kroon toch met elkaar door zouden gaan. ,,Alleen zouden ze bij de fractie dan graag zien dat ik het opiniestuk in een ander daglicht zou stellen. Daar kon ik mij niet in vinden. Ik sta voor wat ik vind. Toen hebben we een gezamenlijk besluit genomen dat het beter is om de wegen te scheiden.”

  Persoonlijke titel

  Ruiter werd in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op een niet-verkiesbare plek gezet. Aan de hand van voorkeursstemmen werd hij alsnog raadslid. Het is voor hem reden genoeg om op persoonlijke titel verder te gaan.

  ,,Enerzijds had ik de zetel kunnen teruggeven aan de partij. Anderzijds hebben zoveel kiezers mij vertrouwen geven. Ik kan ze niet teleurstellen. Daarnaast: ik vind het nog steeds fantastisch om volksvertegenwoordiger te zijn en met mensen in gesprek te gaan. Nu ga ik eerst nog bezig met het afronden van mijn studie. Ik zou nog niet weten waar ik over een half jaar sta.”

  Lees ook: Nog meer hermetisch afgesloten blokkendozen- datacenters dus - in de Wieringermeer, is dat nou echt wat we willen?

  Lees ook: Lars Ruiter en VVD Hollands Kroon óók van mening over datacenters, dus gaat het jonge raadslid op persoonlijke titel verder


  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten