Raad balt vuist: ’stank stortplaats moet stoppen’

Datum:
 • dinsdag 29 september 2020
 • in
 • Categorie: , , , , ,
 • MEDEMBLIK - Het is een onderwerp waar hij zich al jaren mee bezighoudt. En de zorgen die Siem Zeilemaker nog altijd heeft over de Huisvuilcentrale (HVC) blijken breed te worden gedragen.


  Judit de Redelijkheid 29-9-2020

  Zijn oproep aan het college om duidelijk te scheppen over het reilen en zeilen van het afvalverwerkingsbedrijf en een mogelijk uitbreiding werd door alle raadsleden gesteund.

  Reden om er bij het college op aan te dringen de HVC weer eens goed onder de loep te nemen is de uitbreiding die op handen zou zijn bij het afvalverwerkingsbedrijf in Middenmeer. Ook wordt er, ondanks de maatregelen die na eerdere acties getroffen zijn, nog steeds stankoverlast ervaren.

  Volhardendheid

  GroenLinks-raadslid Ria Manshanden sprak bij het behandelen van de motie haar bewondering uit voor de ’fantastische volhardendheid’ van Zeilemaker als het om dit onderwerp gaat. ,,We zijn er samen een keer naartoe geweest”, vertelde ze. ,,Er zijn toen allerlei beloftes gedaan. Maar het blijft maar doormodderen.”

  Dat er over een mogelijke uitbreiding niet met Medemblik is gecommuniceerd stuit Zeilemaker tegen de borst. Volgens wethouder Dirk Kuijpers komt dit doordat de plannen nog ’in een voorstadium’ zijn.

  Verzekerd

  Hij benadrukte ook dat het niet om een uitbreiding van de stortplaats zou gaan, maar dat de wijzigingen betrekking hebben op het vergistingsproces. ,,Ze hebben ons verzekerd dat dit geen extra stankoverlast zal veroorzaken.”

  Toch waren alle raadsleden het ermee eens dat het college, zoals Zeilemaker (PWF) het verwoordde, zich moet inzetten om ’een vinger in de pap te krijgen’. Zeilemaker zegt blij te zijn met de steun. ,,Nu afwachten tot de officiële vergunning wordt aangevraagd bij de Omgevingsdienst. Deze OD heeft ook beloofd aan mij, en medestrijders in Medemblik, om een afspraak te maken om door te spreken wat er bij HVC precies gaat gebeuren.”

  ,,Dat er geen uitbreiding zou zijn, zoals de wethouder zei, is niet juist. Wij willen nu doordrukken dat er een einde komt aan de stank van dit ’afvoerputje’ van de provincie. Er worden hier stoffen gestort wat nergens anders is toegestaan. Maar hoe dan ook, die stank moet eindigen.”

  Klagen

  ,,Hopelijk wordt nu ook aan iedereen duidelijk gemaakt dat ze moeten klagen bij de ODNZKG en niet bij HVC, want dat helpt zeker niet. Als het nodig is gaan wij weer direct naar de provincie.’’

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Er zullen nog vele jaren overheen gaan voordat er maatregelen genomen gaan worden, zo gaat het in de politiek als de burgers tegen misstanden in verweer komen. Hele ambtenaren apparaten worden in beweging gezet(en dat is al een lastig proces) om de klagers keer op keer af te wimpelen en te ontmoedigen.
  Verhuizen is nog de beste optie.

  Een reactie posten