Nee, zegt de rechtbank, van de 162 populieren die Hollands Kroon wil kappen moeten er 38 blijven

Datum:
 • dinsdag 15 september 2020
 • in
 • Categorie: , ,

 • De gemeente Hollands Kroon wilde 162 populieren aan de Wieringerrandweg in Slootdorp kappen, maar de rechtbank besloot anders. 38 van de 162 bomen hoeven niet te verdwijnen.


  De populieren langs de Wieringerrandweg zijn volgens de gemeente aan het einde van hun levensduur. Er zijn meermaals takken afgebroken en ook zijn enkele bomen omgevallen. Het kon leiden tot gevaarlijke situaties. Op basis van een extern advies werd vervolgens een omgevingsvergunning aangevraagd en verleend voor het kappen van 162 populieren.

  Ongegrond

  Al eerder werd er echter bezwaar gemaakt tegen de kap. Toen de commissie dat ongegrond verklaarde, ging de bezwaarmaker naar de rechtbank. Die besloot op 31 juli van dit jaar dat het bezwaar wel degelijk gegrond was.
  De rechtbank vindt dat 38 van de 162 populieren niet hoeven worden gekapt. ,,Als deze bomen zouden blijven staan, zou dat niet tot gevaarlijke omstandigheden leiden’’, aldus wethouder Theo Groot.

  Herplant

  Ook was niet duidelijk of de gemeente wel zou voldoen aan de herplantplicht. En waar de bomen dan zouden komen. Volgens Groot staat herplant wel in de planning. ,,Van de 124 populieren die nu verdwijnen, komen er nieuwe bomen voor terug. Dat gaat om 75 procent van de 124 bomen die we gaan kappen. Die komen langs dezelfde Wieringerrandweg binnen drie jaar.’’
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten