Na zes jaar groei weer krimp bouwproductie

Datum:
 • donderdag 20 augustus 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Amsterdam - Hoewel in het tweede kwartaal 8 procent meer bouwvergunningen werden afgegeven, is het coronaspook nu ook in de bouwsector opgedoken.


  Yteke de Jong 20-8-2020

  Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de aannemers daalde in totaal met 1,6 procent, voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2014. Veel aannemers moesten afstandsmaatregelen nemen om het werk op de bouwplaats door te laten gaan, maar dit leidde tot minder efficiënt werken. Ook gingen buitenlandse bouwvakkers in sommige gevallen naar huis, wat de oplevering van projecten vertraagde. 

  Tekort 

  De stijging van het aantal bouwvergunningen voor woningen lijkt goed nieuws, maar is nog altijd minder dan het aantal dat het kabinet nodig acht om de vraag bij te benen. Het ging in absolute aantallen om 15.000. Jaarlijks moeten er zo’n 70.000 woningen gebouwd worden om gelijke tred te houden met de bevolkingsgroei. Nu is er al een tekort van 300.000 woningen in Nederland. 

  De toename van het aantal bouwvergunningen volgt op die van bijna 11 procent in het eerste kwartaal. Het eerste halfjaar van 2020 vertoont daarmee een stijging ten opzichte van 2019, maar blijft nog achter op het niveau van het eerste halfjaar van zowel 2017 als 2018. 

  Investeringen 

  De bouw probeert het kabinet te bewegen tot meer investeringen in infrastructuur, maar de stikstofproblematiek remt deze ook weer af. Branchekoepel Bouwend Nederland pleitte onlangs voor een extra investering van 1,4 miljard euro om de sector aan het werk te houden. 

  ING verwacht dat de bouw verder zal krimpen. Schaarste aan bouwlocaties en sinds een jaar ook de stikstofmaatregelen beperkten de afgifte van bouwvergunningen, zo stelde ING woensdag. „De coronacrisis zorgt voor oplopende werkloosheid en een verslechterde financiële positie bij veel consumenten. Dit vergroot de kans dat nu ook de vraagkant een beperkende factor voor productiegroei in de bouw wordt.” Een afnemende vraag remt de nieuwbouwproductie omdat de bouw van projecten vaak pas start als minimaal 70 procent van de woningen verkocht is.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten