In Wieringerwerf gaat in november de grootste testlocatie voor windturbinebladen van start

Datum:
 • woensdag 26 augustus 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - WIERINGERWERF
  Bij WMC Technology Center in Wieringerwerf wordt de grootste opstelling gebouwd voor het testen van windturbinebladen. De opening is in november.


  Winnie van Galen 26-8-2020
  Een consortium van GE Renewable Energy, LM Wind Power en TNO zit achter de bouw van deze testfaciliteit voor windturbinebladen.
  De testlocatie in Wieringerwerf in werkhaven Oude Zeug bestaat sinds 2003, het WMC zelf werd opgericht in 1984 en komt voort uit de TU Delft. Sinds 2018 worden de diensten van WMC aangeboden onder de paraplu van LM Wind Power: een Deense onderneming die in 1978 met de bouw van rotorbladen voor windturbines begon en onderdeel uitmaakt van General Electric (GE) Renewable Energy.

  Essentieel

  Volgens Peter Eecen van TNO zijn grotere windturbines ’essentieel om de energietransitie vorm te geven’. ,,Zonder innovaties zouden grotere turbines te zwaar en te duur worden om commercieel rendabel te zijn. Snelle innovatie op het gebied van windturbineblad- en rotorontwerp, materialen, constructie en productie hebben de opschaling van windturbines op zee wereldwijd haalbaar en aantrekkelijk gemaakt.’’

  Meten

  De nieuwe testfaciliteit voor rotorbladen maakt het mogelijk om de sterkte en het dynamisch gedrag van rotorbladen te testen en te meten onder de enorme mechanische belastingen die door de grote bladen worden veroorzaakt. De opgedane kennis zal worden gebruikt om bestaande en toekomstige ontwerpen te verbeteren, aldus TNO.
  Op de Maasvlakte 2 in Rotterdam werken GE Renewable Energy, LM Wind Power en TNO aan het testen van de windturbine Haliade-X 12 MW waarmee in principe 16.000 huishoudens van stroom zijn te voorzien. Het rotorblad van deze windturbine heeft een lengte van 107 meter en is daarmee het grootste in zijn soort. Ter vergelijk: de rotorbladen van het Windpark Wieringermeer zijn zestig meter lang.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten