Steun fossiele brandstof

Datum:
  • woensdag 15 juli 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  • Amsterdam - Milieudefensie wil miljarden anders besteden


    Frans van den Berg 14-7-2020

    Nederland heeft beloofd uiterlijk dit jaar te stoppen met subsidies voor fossiele brandstoffen: kolen, gas en olie. Dat is in 2013 met de Europese Unie afgesproken. Uit onderzoek van Milieudefensie en Oil Change International blijkt dat de fossiele industrie onverminderd overheidssteun kreeg. 

    De totale financiële steun in de vorm van subsidies, internationale steun en via staatsbedrijven bedraagt 8,3 miljard euro per jaar. Geld dat volgens Milieudefensie beter kan worden gebruikt voor energiebesparing, hernieuwbare energie, openbaar vervoer, duurzame landbouw en sociale steun. 

    Dat klinkt logisch, zeker wanneer daarmee dan meteen de CO2-uitstoot fors daalt en nieuwe banen ontstaan. Inderdaad is 8,3 miljard euro per jaar een gigantisch bedrag. Bij staatssteun denken we aan belastinggeld dat naar een bedrijf gaat. Maar Milieudefensie gebruikt de uitleg van de Wereldhandelsorganisatie WTO: directe subsidies, belastingvoordelen en prijsondersteuning. 

    Met die uitleg gaat de grootste subsidie voor fossiele brandstoffen naar de lucht- en scheepvaart. De luchtvaart hoeft immers geen 2,1 miljard euro aan BTW te betalen over kerosine. Die vrijstelling geldt voor alle landen in de wereld. „Dat terwijl wel BTW zit op de auto, bus, trein en tram. Maatschappijen als KLM krijgen zo miljarden euro’s voordeel.” 

    Ook de scheepvaart is vrijgesteld voor belasting op brandstof en bespaart zo 1,4 miljard euro. Voor de opwekking van elektriciteit is vorig jaar 619 miljoen euro naar centrales gegaan in de vorm van vrijstellingen en voor het bijstoken met biomassa. 

    Voor de afbouw van de gaswinning in Groningen krijgen Shell en Exxon negentig miljoen euro vanwege misgelopen winsten en betaalt de overheid ook nog eens 240 miljoen voor de herstelkosten in Groningen. Ook grote bedrijven betalen geen (Tata) of minder (tuinbouw) energiebelasting. 

    De boodschap van Milieudefensie aan het kabinet is simpel: stop met deze steun. ,,De grootste vervuilers blijven belonen voor fossiele brandstoffen is oneerlijk, absurd en onverklaarbaar.’’

    Noordhollands dagblad 



    0 reacties :

    Een reactie posten