Duurzame energie overschat

Datum:
 • maandag 20 juli 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Utrecht - Nederlanders schatten aandeel veel hoger in dan werkelijke percentage

  20-7-2020

  Nederlanders denken dat er al veel meer duurzame energie is dan dat er in werkelijkheid is. 

  Zo schatten ze dat 17 procent van de zon komt, terwijl dat nog niet 1 procent is. Dat meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Voor het onderzoek ondervroeg Motivaction 1012 landgenoten. Ook de aandelen windenergie en biomassa in de energievoorziening worden fors overschat, aldus de NVDE. Zo denken Nederlanders dat 16,2 procent van het totale energieverbruik in Nederland afkomstig is van windenergie, terwijl dat in werkelijkheid 1,85 procent is. Verder wordt gedacht dat 12,5 procent komt van biomassa, terwijl dat 5,09 procent is. 

   „Als je overschat hoeveel er is, onderschat je hoeveel er nog nodig is”, zegt directeur van de NVDE Olof van der Gaag. „Het is makkelijker om tegen oplossingen te zijn of extra eisen te stellen, als je denkt dat we al heel ver zijn. Maar de urgentie is veel groter dan mensen denken.” 

  De NVDE wil dat de politiek kiest voor groen economisch herstel na de coronacrisis en vasthoudt aan het Klimaatakkoord. „Een duurzame doorstart van onze economie biedt kansen om twee vliegen in één klap te slaan: economisch herstel en werkgelegenheid én het halen van de klimaatdoelen die we onszelf gesteld hebben.” 

  Het onderzoek wijst uit dat ruim 60 procent van de deelnemers het belangrijk vindt dat Nederland erop koerst duurzamer uit de coronacrisis te komen. Verder geeft 78 procent van de Nederlanders op wie dat van toepassing is aan regelmatig thuis te willen blijven werken.

  Noordhollands Dagblad

  2 reacties :

  Anoniem zei

  De domheid van het Nederlandse volk kent geen grenzen, ze roeptoeteren de media na zonder ook maar het geringste besef te hebben van wat er speelt, maar wel een grote mond hebben tegenover mensen die het wel weten.
  Een voorbeeld:
  Een kennis, eigenaar van een bedrijf in kunststoffen, is van mening dat we af moeten van gas, olie, steenkool, enz. en over moeten gaan op uitsluitend zon, wind en biomassa centrales. Percentages zijn hem vreemd, hij heeft geen flauw benul.
  De beste man heeft niet eens door dat hij met die mening zijn bedrijf wel kan opheffen vanwege de uit olie gefabriceerde onderdelen.

  Anoniem zei

  Na het lezen van het kopstuk dacht ik: de mensen zijn DOM. Laat er nu al iemand mij voor zijn.
  Het is inderdaad hemeltergend dat (vooral) de jonge mensen zich zo laten misleiden.
  Zegt ook iets over ons belabberde onderwijs.

  Een reactie posten