De groei is er uit in de Kop van Noord-Holland

Datum:
 • maandag 20 juli 2020
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • SCHAGEN - Een coronadip: van stijgend inwonertal in de Kop naar een kleine krimp 


  20-7-2020
  ___________________

  Achtergrond 

  Inwoners per 1 juni 

  Den Helder 55.830 

  Hollands Kroon 47.983 

   Schagen 46.580 

   Texel 13.582 
  ____________________


  Dat waren we niet meer gewend: de groei is er uit in de Noordkop. Sinds maart zit het bevolkingsaantal van de gemeenten Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Texel weer in de rode cijfers, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

  Overigens mag het nauwelijks een naam hebben: in drie maanden tijd 0,1 procent achteruitgang, gemeten over de hele regio. Maar wel opvallend omdat de regio de laatste jaren per saldo in de lift zat. De verschillen tussen de vier Noordkopgemeeten mogen daarbij geen naam hebben. Ook de rest van Noord-Holland bleef nu opeens vrijwel gelijk. 

  Treurig 

  Een treurige en verklaarbare statistiek is dat in de coronaperiode het aantal overledenen relatief hoog was. Gemiddeld enkele tientallen mensen meer dan gebruikelijk in die tijd van het jaar. 

  Het grootste verschil komt echter doordat veel mensen die verhuizing toch maar even hebben uitgesteld. Het aantal personen dat maandelijks naar de Noordkop verhuist, zakte van zo’n zevenhonderd naar vijfhonderd per maand. Ook het aantal vertrekkende inwoners daalde, maar minder en die groep was ook iets kleiner (om en nabij van zeshonderd naar vijfhonderd per maand). 

  Na een periode van krimp is het inwoneraantal van de Noordkop de laatste jaren aan het stijgen. Onder meer onder druk van de overspannen woningmarkt in zuidelijker delen van de provincie trekken meer mensen naar hier. Het hoogtepunt is eind februari gemeten: 164. 857 inwoners. Per 1 juni was dat 164.706. Ter vergelijk: dat is altijd nog meer dan 1.300 inwoners hoger dan twee jaar eerder op dezelfde datum

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Nederlanders gaan het pas begrijpen hoe ze worden/zijn beet genomen als ze werkeloos worden, hun huis moeten verkopen en hun knip leeg begint te raken.

  Een reactie posten