Bouw is na 100 km nog niet op gang

Datum:
 • woensdag 22 juli 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • .Den Haag - Beperking stikstofuitstoot mist effect


  Alexander Bakker 22-7-2020

  Het terugdringen van de stikstofuitstoot door de verlaging van de maximumsnelheid heeft tot nu toe nog geen nieuwe bouwvergunningen opgeleverd. Dat blijkt uit navraag bij de provincies. 

  Het kabinet-Rutte III kondigde in november de snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur aan. Er werd direct haast mee gemaakt om zo snel mogelijk weer natuurvergunningen af te kunnen geven voor woningbouw, maar ruim een half jaar na de aankondiging wachten aanvragers nog steeds op goedkeuring. 

  De provincies, die natuurvergunningen afgeven, hebben tot nu toe aanvragen gehad voor de bouw van ruim 17.000 woningen. Uitvoeringsorganisatie Bij12 verwacht na de zomer de eerste papieren af te kunnen geven. Dat het lang duurt heeft volgens een woordvoerder te maken met procedures: uit vrees voor nieuwe juridische stikstofproblemen zijn de provincies extra voorzichtig en dat kost meer tijd. 

  In de ’stikstofbank’, waar de uitstootwinst virtueel wordt bijgehouden, zit nog lang niet genoeg om de belofte van het kabinet waar te maken om nog dit jaar de bouw van 75.000 woningen en de aanpak van zeven fileknelpunten op papier mogelijk te maken. Naast de snelheidsverlaging kondigde minister Schouten (Landbouw) daarom in november nog twee maatregelen aan om de stikstofpot te vullen: een extra saneringsronde bij varkensbedrijven en een koeiendieet. 

  Varkenshouders 

  Tot nu toe hebben alleen automobilisten geleverd. Een woordvoerder van minister Schouten laat weten dat komende maand de eerste onomkeerbare stappen worden gezet rond de uitkoop van varkenshouders. Pas daarna mag de stikstofwinst worden gebruikt voor woningbouw. 

  Volgens het ministerie van Landbouw is de maatregel om koeien een eiwitarm dieet te geven nog altijd nodig om de stikstofbank voldoende te vullen voor 75.000 woningen en de aanpak van zeven wegprojecten. Over het koeiendieet is het laatste woord nog niet gezegd. Regeringspartijen VVD en CDA hebben de druk vlak voor de zomervakantie flink opgevoerd. Door de aanhoudende boerenprotesten blijft de druk op de ketel.

  Noordhollands dagblad


  2 reacties :

  Anoniem zei

  Gelukkig is de import van migranten nog prima op peil dus de Nederlanders die al een jaar of wat op een woning wachten zullen nog wat langer geduld moeten hebben.
  Overigens met de deal die Rutte heeft gesloten met de EU is het nog maar de vraag of autochtoon Nederland ooit nog in staat zal zijn een woning te kopen, dat wordt slapen onder de brug. voor de meesten.

  Johann zei

  Veel beloven en weinig geven, doet gekken en dwazen in vreugde leven. De doorsnee Nederlander loopt nog steeds achter tovenaar Rutte aan.Ik betwijfel om men ooit wakker wordt.

  Een reactie posten